Прийде взяти своє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийде взяти своє

Казна та Політика
749
Сьогодні на позачерговому засіданні Ради депутати долатимуть вето президента на закон про виділення 1 млрд. грн. для боротьби з епідемією грипу. Свідченням високої ціни питання стане особиста присутність при його розгляді глави уряду, кандидата в президенти Юлії Тимошенко.
Позачергову сесію парламенту ініціювала фракція БЮТ, розраховуючи на допомогу Партії регіонів в подоланні вето. Регіонали ж, за словами заступника голови фракції ПР Бориса Колесникова, проголосують за виділення 1 млрд. грн. лише в разі, якщо уряд виразно назве адреси, на які будуть надані гроші. Остаточно регіонали визначаться в своїй позиції сьогодні. "Ми не проти підтримати подолання вето, але ми хочемо знати - чому президент застосував його. І друге - побачити постанову, котра регламентує куди уряд витратить гроші", - заявив пан Колесников.
На думку спостерігачів, з подоланням вето у бютівців неминуче виникнуть труднощі - порядок використання коштів, потрібний регіоналами, Кабміном ще не визначений. Тому не виключено, що уряду доведеться зібратися на позачергове засідання під час перерви в Раді і в екстреному режимі виписати статті, на які будуть направлені гроші. І тільки тоді на вечірньому засіданні парламенту вето президента на виділення коштів для боротьби з епідемією може бути подолане. У Партії регіонів розповіли, що документи від уряду та обґрунтування Нацбанку (щодо перевищення доходів НБУ над видатками) надійдуть до фракції до 7:00, а на раді фракції, призначеній на 8:00, регіонали приймуть рішення.
Міністр Кабміну Петро Крупко сказав, що порядку використання 1 млрд. грн. у формі проекту постанови Кабміну доки не існує, але вчора прем'єр доручила Міністерству охорони здоров'я до сьогоднішнього дня зробити детальні розрахунки. Крупко зазначив, що йдеться про фінансування реформи системи охорони здоров'я, про технічне оснащення лікарень і про виділення коштів на протигрипозну вакцинацію.
В Міністерстві охорони здоров'я вважають, що якщо парламент не подолає президентське вето - це не буде критичним моментом: виділення необхідних грошей можна буде передбачити в бюджеті-2010.
Тим не менше прийняття парламентом позитивного рішення про виділення 1 млрд. грн. важливе для уряду й особисто для його керівника. Саме це покликана підкреслити персональна присутність прем'єр-міністра в залі Ради. "Юлія Тимошенко братиме участь в позачерговому засіданні і представить депутатам порядок використання цих коштів", - зазначив Крупко.
Сама пані Тимошенко оптимістична в прогнозах відносно результату сьогоднішнього голосування. За словами прем'єра, вона вже заручилася підтримкою глави НБУ Володимира Стельмаха. Якщо вірити голові уряду, керівник центробанку підтвердив їй, що необхідні кошти не будуть емісійними. "Голова НБУ персонально мені під час особистої зустрічі сказав, що такі доходи в НБУ є і гроші можуть бути направлені на боротьбу з епідемією, а також на запобігання наслідкам і підготовку до другої і третьої можливої хвилі епідемії", - стверджує прем'єр.
Втім, не всі поділяють подібний оптимізм. Член комітету Ради з економічної політики Юрій Воропаєв (Партія регіонів) переконаний, що неінфляційних джерел для фінансування закону вже немає. "Володимир Стельмах або хтось з його замів заявили, що доходи НБУ в поточному році становили 500 млн. грн. А мова - про виділення 1 млрд. грн. Забезпечити цей закон фінансово можна за допомогою емісії або, як це часто відбувається, за рахунок зовнішніх позик", - відзначив депутат.
Існує ще один спосіб профінансувати закон: проголосувати за нього, частково прийнявши пропозиції президента. Повертаючи документ до парламенту, глава держави зазначив, що виділення 1 млрд. грн. стане авансовим фінансуванням видатків держбюджету, що зажадає від НБУ додаткової незабезпеченої емісії. У зв'язку з цим Віктор Ющенко запропонував на 1 млрд. грн. збільшити об'єм державних зовнішніх позик із загального фонду держбюджету з корекцією граничного розміру дефіциту бюджету і граничного розміру держборгу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас