Китай обмежив спекуляції іноземців з юанем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обмежив спекуляції іноземців з юанем

Валюта
688
Іноземцям - і приватним особам, і організаціям - забороняється переводити іноземну валюту відразу на п'ять і більше банківських рахунків у Китаї для подальшої конвертації в юані, повідомило вчора Державне управління валютного контролю КНР. Заборона стосується операцій протягом одного банківського дня або декількох днів підряд. Симетричний захід введено і стосовно переказу юанів за кордон. Обмежено також обсяг переказів: для приватних осіб - $50 000 на рік, для резидентів Гонконгу - 20 000 юанів ($2929) за день на рахунки в материковій частині Китаю.
Обмеження потрібні, щоб знизити приплив спекулятивного капіталу, відзначає держуправління. Трансграничні перекази фізособам - один з головних каналів надходження гарячих грошей до Китаю, сказав старший аналітик China Construction Bank Corp. (ССBС) Чжао Цинмін. За даними CCBC, приплив спекулятивного капіталу до Китаю за останні чотири роки перевищив $200 млрд.
Уряд країни, який побоюється перегріву ринку і надування бульбашок на ринку активів, вже рекомендував банкам обмежити видачу нових кредитів (за 10 місяців - $1,3 трлн). Але конкретних заходів щодо обмеження припливу капіталу влада раніше не вживала. Регулятори можуть ввести і обмеження на використання боргових інструментів для придбання нерухомості, заявив учора директор комітету фінансових операцій Шанхаю Фан Синхай.
Китаю справді потрібно боротися з припливом спекулятивного капіталу, вважає колишній перший заступник голови ЦБ Олександр Хандруєв, але обмеження на транскордонні перекази - не ринковий захід. Воно може короткостроково збити приплив спекулятивного капіталу й обмежити атаку на національну валюту, але одночасно збільшить транзакційні витрати, відзначає він: "До того ж бізнес може знайти обхідні шляхи".
За матеріалами:
Київські Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас