В Україні набрав чинності закон про подолання наслідків фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні набрав чинності закон про подолання наслідків фінансової кризи

Казна та Політика
10436
В Україні набрав чинності закон №1533-VI від 23 червня 2009 р. "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи". Закон, підписаний Президентом України Віктором Ющенком 19 листопада 2009 р., опублікований сьогодні в газеті "Голос України". Цим законом скорочується термін повернення валютної виручки з 180 до 90 днів.
Законом також звільняються від оподаткування операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, переданого фізичними особами, а також суб'єктами підприємницької діяльності - приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, в заставу, зокрема іпотеку, і на яке було звернено стягнення.
Крім того, законом збільшено частку резервів під кредитні операції, які можуть бути включені у валові витрати. "До складу валових витрат включається 80% (для банків на період до 1 січня 2011 р. - 100%) сукупного розміру страхового резерву, сформованого банком або небанківською фінансовою установою", - сказано в документі.
Національний банк України зобов'язаний щоквартально надавати інформацію Президентові України, Кабінету міністрів України і комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності щодо безготівкової емісії у відповідному періоді, а саме: проведення операцій з рефінансування банків; проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку; проведення операцій на фондовому ринку.
Законом також встановлено, що для визначення доходів або витрат платника податку від збільшення (зменшення) страхових резервів, починаючи з податкового періоду, в якому набирає чинності цей закон, на 1 січня 2009 р. розраховується сума страхових резервів. При цьому корекція суми валових витрат (доходів) у зв'язку зі створенням і використанням страхових резервів, сформованих до 1 січня 2009 р., не здійснюється. Тимчасово, на період з 1 січня 2009 р. до 1 січня 2011 р. (включно), для банків-резидентів датою збільшення валових доходів від здійснення кредитних операцій є дата отримання таких доходів. Доходи від кредитних операцій банків, нараховані за період з 1 січня 2009 р. до 31 грудня 2010 р., але не отримані станом на 1 січня 2011 р., включаються до складу валового доходу банку на дату їх фактичного отримання.
Документом внесені зміни в закон про Національний банк України, якими визначений термін "валютна позиція". "Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань банку в кожній іноземній валюті і в кожному банківському металі. При їх рівності позиція вважається закритою, при нерівності - відкритою. Відкрита позиція є короткою, якщо обсяг зобов'язань по іноземних валютах і банківських металах перевищує обсяг вимог, і довгою, якщо обсяг вимог по іноземних валютах і банківських металах перевищує обсяг зобов'язань".
За законом, мінімальний розмір статутного капіталу на день реєстрації банку не може бути меншим 75 млн грн. Національний банк України не має права вимагати змін в статутний капітал банків, зареєстрованих до набуття чинності цього закону, окрім випадків, передбачених законодавством.
В законі зазначено також, що при сплаті відсотків за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів по таких відсотках, здійснених в іноземній валюті, перераховується в гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких відсотків.
Іноземні інвестори, згідно з документом, здійснюють інвестиційну діяльність в грошовій формі виключно через інвестиційні рахунки, відкриті в уповноважених банках України. Для іноземного інвестування на інвестиційні рахунки в іноземній валюті зараховується іноземна валюта, яка визнається Національним банком України вільно конвертованою валютою. Державна реєстрація іноземних інвестицій здійснюється в обов'язковому порядку. Державна реєстрація іноземних інвестицій у вигляді валютних цінностей здійснюється в порядку, встановленому Національним банком України.
Кабінету міністрів України і Національному банку України в місячний термін необхідно привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим законом.
Законом до 1 січня 2012 р. встановлюється гранична сума коштів, залучених на умовах субординованого боргу, які включаються в регулятивний капітал банку, у розмірі не більше 100% основного капіталу банку. Кошти, залучені в цей період на умовах субординованого боргу, включаються в капітал банку в повному обсязі без врахування обмежень, встановлених для додаткового капіталу. До 1 січня 2012 р. субординований борг включається в капітал банку без щорічного зменшення на 20% від його первинної вартості.
Законом надається право комерційним банкам проводити за узгодженням з кожним позичальником в термін до 31 грудня 2010 р. реструктуризацію заборгованості за кредитами позичальників - фізичних осіб. Реструктуризація поширюється на кредити, видані комерційними банками до 1 жовтня 2008 р.; кредити, номінальна сума яких не перевищує 1 млн грн., зокрема деноміновані в іноземній валюті за офіційним курсом Національного банку України на 1 жовтня 2008 р. При іпотечному кредитуванні реструктуризації підлягають тільки кредити під заставу житлової нерухомості, яка є єдиним помешканням позичальника і його сім'ї.
Реструктуризація здійснюється шляхом надання позичальникам відстрочення сплати суми основного боргу за кредитними договорами на термін не більше двох років; продовження терміну кредитних договорів з урахуванням обмежень, що діють в комерційних банках, і обставин щодо фінансового становища, в якому перебувають позичальники; зміни механізму нарахування відсотків так, щоб частка щомісячних платежів з обслуговування кредитів не перевищувала 35% сукупного місячного доходу сім'ї. За реструктуризованими кредитними договорами комерційні банки повинні звільнити позичальників від сплати будь-яких штрафних санкцій за невчасне виконання умов кредитних договорів, які виникли до дати такої реструктуризації.
Законом також вводиться на 2009-2010 рр. мораторій на примусове виселення з житла, в якому зареєстрована фізична особа, - іпотекодавець, і це житло є єдиним житлом іпотекодавця, у випадку, якщо відсотки за іпотечним житловим кредитним договором платяться своєчасно або з максимальною затримкою до двох місяців, а також документально врегульовано питання реструктуризації боргу на погоджених з банком умовах.
Фінансові установи мають право надавати кредити, позики в іноземній валюті фізичним особам - резидентам і нерезидентам, які не займаються підприємницькою діяльністю, тільки для оплати послуг нерезидентам за лікування і навчання за кордоном. Надання (отримання) кредитів, позик в іноземній валюті на території України і погашення (сплата) основного боргу і відсотків за кредитами, позиками, наданими після набирання чинності цього закону, здійснюються в безготівковій формі.
Банки, які на день прийняття цього закону мали дозволи Національного банку України на здійснення окремих операцій, до 1 січня 2012 р. можуть продовжувати ці види діяльності за умови, що їх регулятивний капітал перевищує зареєстрований статутний капітал, і вони виконують норматив адекватності капіталу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас