Слідча комісія глибоко копнула — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слідча комісія глибоко копнула

Казна та Політика
2791
Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради з питань розслідування порушень законодавства посадовими особами Київради і Київської міської держадміністрації (КМДА) вчора оприлюднила звіт про виконану роботу. Комісія повідомила про факти необґрунтованого підвищення цін на житлово-комунальні послуги і зловживання, які призвели до критичного стану медичної галузі. ТСК звернулася до президента Віктора Ющенка з проханням притягнути до дисциплінарної відповідальності голову КМДА Леоніда Черновецького і звільнити його перших заступників - Дениса Басса та Ірену Кільчицьку.
Вчора у Верховній раді був зареєстрований проект постанови "Про звіт ТСК Верховної ради з питань розслідування обставин порушення Конституції і законів України, а також прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради і КМДА". У документі зафіксовані порушення чиновників, які призвели до критичного стану медичну галузь і навколишнє природне середовище, техногенну безпеку столиці, а також факти економічно необґрунтованого підвищення тарифів на послуги ЖКГ і знищення об'єктів культурної спадщини.
Це не перша комісія, яка створюється для розслідування діяльності чиновників КМДА. У 2008 році були створені відразу три подібні ТСК - президентська, парламентська та урядова. Зокрема, 13 березня 2008 року президент Віктор Ющенко не лише доручив створити комісію, але і на 15 днів усунув Леоніда Черновецького від виконання обов'язків голови КМДА. За результатами роботи комісій 18 березня 2008 року Верховна рада прийняла постанову про проведення позачергових виборів мера Києва і депутатів Київради (останній раз повідомляв про це 19 березня 2008 року).
В звіті ТСК також називаються факти фінансових порушень і перевищення чиновниками КМДА посадових повноважень. Зокрема, при закупівлі лікарських препаратів для медичних установ Києва головним управлінням охорони здоров'я і медичного забезпечення КМДА були допущені порушення бюджетного законодавства на суму 70,8 млн грн. Крім того, Київською міською клінічною лікарнею №1 було укладено 14 договорів оренди медичного обладнання вартістю 1,5 млн грн., яке протягом ревізійного періоду практично не використовувалося.
Варто відзначити, що займається медичною галуззю в Київській міській держадміністрації перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. "Я не коментуватиму всякі непорозуміння", - заявила вчора Кільчицька.
Крім того, в звіті указується, що "КМДА, всупереч чинним постановам Кабінету міністрів, незаконно підвищила тарифи на комунальні послуги. При цьому критерії підвищення тарифів не були визначені". Проте, за словами начальника головного управління цінової політики міськадміністрації Василя Яструбинського, тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві підвищувалися згідно з нормативами МінЖКГ і відповідними постановами Кабміну. "Навіть після підвищення житлово-комунальні тарифи в Києві, найдорожчому місті України, залишаються нижчими, ніж в інших містах", - відзначив Яструбинський.
За підсумками розслідування члени комісії вирішили звернутися до президента Віктора Ющенка з проханням притягнути до дисциплінарної відповідальності голову КМДА Леоніда Черновецького і звільнити його перших заступників - Дениса Басса та Ірену Кільчицьку. Як повідомили в прес-службі КМДА, Леонід Черновецький "поки не виробив однозначної позиції в даному питанні і заборонив всім співробітникам коментувати ситуацію, що склалася". Тим часом Василь Яструбинський назвав результати роботи комісії "передвиборною агітацією".
Ця характеристика здивувала секретаря ТСК, народного депутата Ольгу Боднар (БЮТ). "Комісія була створена набагато раніше, ніж почалися вибори (19 лютого 2009 року), тому ми не можемо нікого піарити, - пояснила вона. - На жаль, рішення ТСК носять рекомендаційний характер, але ми можемо інформувати про ситуацію в КМДА всі необхідні організації. ТСК вже направила звіт президентові Віктору Ющенкові, в Кабінет міністрів, МВС і СБУ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас