Президента Румунії оберуть у другому турі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президента Румунії оберуть у другому турі

Казна та Політика
158
Румунські виборці не змогли обрати президента країни. Двоє кандидатів набрали практично однакову кількість голосів, а тому країну чекає непередбачуваний другий тур, повідомляє ВВС.
Офіційні результати доки невідомі, проте відомі дані опитувань на виході з виборчих дільниць (exit polls). Вони показують, що чинний глава держави Траян Басеску набрав 33-34%, а його основний конкурент - Мірча Джеоане - 31-32%.
За повідомленнями з Румунії, на виборах було зафіксовано велику кількість порушень. Спостерігачі зазначили, що багато громадян проголосували на спеціальних дільницях, створених для тих, хто не може проголосувати за місцем постійного проживання. Багатьох масштаби "електорального туризму" на цих виборах дуже здивували.
При цьому наголошується відносно низька явка виборців, яка і так незмінно знижувалася з 1989 року, коли був повалений режим Миколи Чаушеску. Цього разу на виборчі дільниці прийшло лише 53% громадян. Інші вирішили, що нові вибори все одно не принесуть нічого хорошого.
Одним з пунктів передвиборної кампанії стало питання про можливе приєднання Молдови. На користь такого розвитку подій висловлювався колишній посол Румунії в США Джеоане, тоді як Базеску вважав за краще не афішувати свою позицію.
Втім, молдовське питання було явно не основним. Румунія, яка кілька років тому була прийнята до Євросоюзу, до цих пір відчуває численні проблеми. Рівень корупції залишається надзвичайно високим, та і економіка ніяк не відповідає європейським стандартам. Додатково МВФ відмовляв Бухаресту у великому кредиті через політичну нестабільність, яка виникла після відставки правоцентристського уряду Еміля Бока в жовтні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас