Тріше виведе з ринку ліквідність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше виведе з ринку ліквідність

Валюта
875
Про це заявив президент Європейського центробанку Жан-Клод Тріше, пообіцявши почати плавне скорочення грошових ін'єкцій в економіку. На цих заявах фондові ринки впали, а курс євро збільшився.
Виступаючи на Європейському банківському конгресі у Франкфурті, Жан-Клод Тріше порівняв фінансову систему з пацієнтом лікарні, який видужує. Якщо дуже довго лікувати його ліками, вони можуть викликати небезпечну залежність і навіть наркоманію. Тому курс медикаментозної допомоги не повинен затягуватися.
"Політика введення знеболювальних має бути зупинена, якщо ми хочемо, аби пацієнт встав і пішов на своїх двох ногах. Наша фінансова система ще слабка, але ЄЦБ повинен згорнути її підтримку, аби запобігти спалахам інфляції. Немає необхідності підтримувати в повному обсязі всі програми. Всі екстраординарні заходи, продовження реалізації яких загрожуватиме ціновій стабільності, мають бути згорнуті без зайвого зволікання", - повідомив глава центробанку, що здійснює нагляд за 16 країнами зони євро.
Детальний план згортання програм підтримки Тріше пообіцяв надати 3 грудня. Проте після його заяви курс євро піднявся на 0,4%, до $1,49, на хвилі очікувань майбутніх змін.
Експерти передбачають, що ЄЦБ, зокрема, не продовжить видачу 12-місячних кредитів банкам після останнього аукціону, який відбудеться 15 грудня. За словами члена керуючої ради ЄЦБ Гая Квадена, вони можуть бути замінені більш короткостроковими: тримісячними або шестимісячними траншами. Водночас чекати підвищення рекордно низької облікової ставки, яку ЄЦБ утримує на рівні 1%, на думку експертів, ще рано.
Говорити про згортання програм підтримки європейські чиновники стали після того, як економіка офіційно вийшла з рецесії. У третьому кварталі 2009 р. органи статистики зареєстрували зростання ВВП Єврозони на 0,4%. Проте рівень безробіття продовжує неухильно зростати. За 10 місяців 2009 р. він підвищився з 8,2% до 9,7%, що дає експертам підстави для передбачення другої хвилі кризи.
"Фінансова система залишається такою ж крихкою, як і раніше. Ненадійність учасників фінансового ринку все ще на високому рівні, а проблеми банківського сектора все ще не вирішені. Як реаліст, я передбачаю, що наступного року в Німеччині банки внесуть більше змін до своїх балансів унаслідок ефекту корпоративних банкрутств і безробіття", - заявив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле.
За словами комісара Євросоюзу з питань грошово-кредитної політики Хоакіна Альмунії, європейські країни повинні підготувати стратегії згортання програм урядової підтримки, аби фінансові компанії, оцінюючи середньострокові перспективи, не боялися несподіваних змін фіскальної політики. Проте згортати стимулюючі заходи, на його думку, слід не раніше 2011 р.
"Буде помилкою згортати екстраординарні монетарні програми перш, ніж країни погодять фіскальні стратегії виходу з кризи. Зростаючі дефіцити бюджетів в Європі, викликані уповільненням економік і підвищенням витрат на боротьбу з фінансовою кризою, - не головна наша проблема найближчої перспективи. Вочевидь, що почати ми повинні зі зміни бюджетних стратегій, оскільки, якщо міняти монетарну політику першою, наслідки виявляються гіршими. Деякі країни можуть щось прибрати, але в цілому Євросоюз підписав угоду про нескорочення бюджетних програм в 2010 р.", - заявив Альмунія.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас