"Ъ": Юлії Тимошенко підкинули доопрацювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Юлії Тимошенко підкинули доопрацювання

Казна та Політика
330
В п'ятницю Верховна рада не змогла прийняти жодної з 155 запропонованих профільним комітетом поправок до проекту закону №5000 "Про держбюджет на 2010 рік". При цьому депутати розглядали не свої пропозиції, відхилені парламентським комітетом з питань бюджету, як вимагає п. 2 ст. 41 Бюджетного кодексу, а схвалені комітетом ініціативи. Їх відхилення (за пакет поправок віддано 27 голосів) змусило першого віце-спікера Олександра Лавриновича поставити на голосування проект постанови №5000/П2 депутатів Партії регіонів (ПР), "Нашої України - Народної самооборони" (НУНС) і Компартії про відправлення проекту держбюджету на доопрацювання в уряд.
Постанова, підтримана 241 депутатом ПР, НУНС, Компартії та блоку Литвина, зобов'язала Кабінет міністрів привести проект бюджету у відповідність з Конституцією, Бюджетним кодексом і законом №1646-VI від 20 жовтня "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати".
Це означає завершення першого етапу бюджетного процесу. Втім, в документі були дві норми, що є елементом першого читання бюджету. Депутати зобов'язали бюджетний комітет протягом двох днів направити в уряд 1,3 тис. пропозицій депутатів, депутатських фракцій і комітетів щодо проекту бюджету-2010. На доопрацювання документа уряду дали два тижні.
Депутат БЮТ Сергій Сас звинуватив колег в порушенні ст. 157 регламенту Верховної ради: "Якщо висновки і пропозиції бюджетного комітету не підтримані, Рада може направити законопроект на повторне перше читання в бюджетний комітет. Інших варіантів немає". "Рада направляє проект бюджету в комітет лише у випадку, якщо при постатейному голосуванні пропозицій бюджет стає розбалансованим. У нас "у випадку" не вийшло, нічого не розбалансувалося, тому що нічого не ухвалено", - відповів пан Лавринович.
В Кабміні назвали голосування "політичним фарсом". "Це грубе порушення Бюджетного кодексу, який не передбачає прийняття подібних рішень на етапі розгляду закону в першому читанні", - заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. Проте в.о. міністра фінансів Ігор Уманський пообіцяв, що за два тижні Кабмін внесе новий проект бюджету. "Будуть переглянуті макропоказники і баланс. Постанова уряду, прийнята в жовтні, передбачає скорочення видатків держбюджету на 40 млрд грн., доходів - на 30 млрд грн." - сказав він. Пан Уманський відзначив, що ігнорування парламентом всіх поправок розцінює як пряму заборону Кабміну включати в проект бюджету підвищені соцстандарти.
Співавтор постанови №5000/П2 Олександр Пеклушенко (ПР) вважає, що Кабмін має право на будь-яку реакцію на рішення парламенту. Проте, за його словами, з юридичної точки зору це не звільняє уряд від виконання постанови, де чітко записані його обов'язки. Депутат Ксенія Ляпіна (НУНС) сумнівається, що Кабмін піде на поступки і врахує всі зауваження депутатів. "Тоді ми знову направимо законопроект на доопрацювання в уряд, регламент нам дозволяє це зробити", - відзначила вона, визнавши, що в цьому випадку проект бюджету до кінця року прийняти не вдасться.
"Прийняти бюджет до 1 січня проблематично, - заявив спікер Володимир Литвин. - Представники Партії регіонів упевнені, що їх кандидат переможе на президентських виборах, тому бюджет їм не потрібний. Кабмін також не зацікавлений в його ухваленні - уряд вже затвердив постанову про організацію економічного життя в Україні в 2010 році без держбюджету".
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас