Індекси Європи знижуються на заяві глави ЄЦБ про вилучення надмірної ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи знижуються на заяві глави ЄЦБ про вилучення надмірної ліквідності

Фондовий ринок
119
Більшість фондових індексів у Європі знижуються в п'ятницю четвертий день поспіль.
Причиною цього стала заява глави Європейського центрального банку Жана-Клода Тріше про те, що ЄЦБ поступово виводитиме з економіки єврозони зайву ліквідність, яка вливалася з метою подолання кризи, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс регіону Dow Jones Stoxx 600 з початку торгів зменшився на 0,5%. Чотири дні підряд індикатор не знижувався останні чотири місяці. З березневого мінімуму Stoxx 600 підскочив на 55% завдяки стимулюючим заходам урядів різних країн і рекордно низьким процентним ставкам, які сприяють виходу економіки з рецесії.
"Фінансові установи мають бути готові до того, що зрештою ліквідність буде виведена. Цей висновок буде своєчасним і поступовим", - сказав Ж.-К.Тріше.
"Не всі наші заходи вливання ліквідності будуть так само необхідні, як у минулому, - відзначив він. - Будь-які нестандартні заходи, продовження реалізації яких загрожуватиме ціновій стабільності, треба згортати без зайвого зволікання, не допускаючи подвійного тлумачення".
Крім того, негативом для ринку став прогноз будівельного товариства Nationwide Building Society. На його думку, ціни на житло у Великобританії можуть знизитися наступного року, бо все більше британців втрачає робочі місця, а число виставлених на продаж будинків зростає.
В результаті акції британських будівельних компаній Hammerson і British Land подешевшали відповідно на 3,1% і 1,8%.
Ціна паперів двох найбільших туристичних компаній Європи TUI Travel і Thomas Cook Group знизилася на 4% і 3,9% відповідно. Аналітики Morgan Stanley погіршили рекомендацію для TUI до "на рівні ринку" з "вище за ринок" і для Thomas Cook - до "нижче за ринок" з "на рівні ринку", пославшись на "слабке операційне середовище і збільшення вартості рефінансування боргових зобов'язань".
В той же час котирування акцій Cable & Wireless піднялися на 1,7%. JPMorgan Chase & Co. поліпшив рекомендації для другої за величиною компанії фіксованого зв'язку у Великобританії до "вище за ринок" з "нейтрально".
Вартість паперів FLSmidth, що веде світового постачальника устаткування для виробництва цементу, підскочила на 3,9% після підвищення рейтингу до "купувати" з "нейтрально" експертами Goldman Sachs.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 до 19:07 МСЬК знизився на 20,65 пункту (0,72%) - до 2839,64 пункту.
Британський FTSE 100 до цього часу опустився на 7,16 пункту (0,14%), склавши 5260,54 пункту.
Французький індекс CAC 40 втратив 20,67 пункту (0,55%) - до 3739,55 пункту.
Німецький DAX з відкриття ринку зменшився на 29,49 пункту (0,52%) і складав 5672,69 пункту.
Дванадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи демонструють зниження в процесі торгів в останній робочий день тижня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас