Економісти: Китайський юань недооцінений відносно долара США на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: Китайський юань недооцінений відносно долара США на 20%

Валюта
541
Китайський юань недооцінений відносно долара США на 20%. Про це говорять результати опитування, проведеного агентством Reuters.
Опитування 33 респондентів показало, що рух Китаю до лібералізації своєї валютної політики може призвести до вільного курсу юаня до 2020 року. Якраз до цього терміну Пекін планує зробити з Шанхаю міжнародний фінансовий центр.
"Це принципове питання. У довгостроковій перспективі, оскільки китайський уряд хоче зробити юань міжнародною валютою, буде рух до лібералізації. Але я думаю, що він буде поступовим, і не набуде форми "великого вибуху", - вважає економіст Barclays Capital Веньшен Пен.
Весь тиждень чиновники з Пекіна і Вашингтона дискутували з приводу валютної політики Китаю, де президент США Барак Обама перебував з офіційним візитом. Активний тиск ззовні вже змусив Китай дозволити своїй національній валюті зростати після річної прив'язки юаня до долара США. Таким чином, влада КНР намагалася захистити своїх експортерів у період глобального економічного спаду.
Опитування показало, що в середньому юань недооцінений відносно долара США на 20%. Хоча респонденти оцінювали цей розрив по-різному, від 3% до 50%. При цьому 3 аналітики упевнені, що юань коштує зовсім недешево. Китайська валюта зросла майже на 19% з липня 2005 року.
Раніше Пекін заявив, що прагне до поступової лібералізації валютної політики, але дуже насторожено ставиться до дуже швидких змін в цій сфері. Різке зростання курсу юаня може зашкодити експортерам, що призведе до втрати робочих місць і соціальних потрясінь.
Опитування також показало, що більшість респондентів очікують повної конвертованості юаня до 2020 року. Проте при цьому 8 аналітиків вважають, що цей процес завершиться протягом наступних п'яти років. Ще два учасники опитування говорять про повну конвертованість юаня через 3 роки, указуючи на прагнення Пекіна зробити свою валюту резервною, і на швидкий розвиток подій у світовій економіці.
В будь-якому випадку багато залежатиме від того, як швидко Китай зможе провести структурні реформи і зробити свою економіку менш залежною від експорту. Повна конвертованість юаня також вимагатиме реформи внутрішніх ринків капіталу і, врешті-решт, відмову від контролю за рухом капіталу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас