Ющенко призупинив постанову Кабміну про збільшення статутного фонду ДІУ на 1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко призупинив постанову Кабміну про збільшення статутного фонду ДІУ на 1 млрд грн

Казна та Політика
655
Президент України Віктор Ющенко підписав указ №949/2009 "Про призупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 30 вересня 2009 р. №1068". Текст відповідного указу розміщено на офіційному сайті глави держави.
Урядом 30 вересня 2009 р. видано постанову №1068 "Про збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи та внесення змін до її статуту", якою статутний капітал ДІУ було збільшено на суму 1 млрд грн за рахунок нерозподіленого залишку Стабілізаційного фонду, у зв'язку з чим внесено зміни до статуту ДІУ.
На думку Президента, названа постанова Кабміну не відповідає Конституції України, виходячи, зокрема, з того, що законом №835-VІ "Про державний бюджет України на 2009 р." (у редакції, яка була чинною на момент видання урядом постанови, про яку йдеться) Кабміну надано право за погодженням із комітетами Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету здійснювати перерозподіл напрямів використання коштів Стабілізаційного фонду, а також за погодженням з парламентським комітетом з питань національної безпеки та оборони - щодо додаткового розподілу і перерозподілу напрямів, визначених пунктом 9 частини першої ст. 76.
При цьому на день прийняття урядом рішення про виділення коштів на збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи на 1 млрд грн не розподілений законом про держбюджет-2009 за напрямами видатків залишок коштів Стабілізаційного фонду становив 65,2 млн грн.
До того ж право на розподіл нерозподілених коштів Стабілізаційного фонду за погодженням із комітетами ВР з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету Кабмін отримав лише з 15 жовтня 2009 р. - дня набрання чинності законом №1608-VІ "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." та деяких інших законів України". Однак внесені законом №1608-VІ зміни, які набрали чинності з 15 жовтня 2009 р., не мають зворотної дії в часі, а тому уряд, на думку глави держави, мав би керуватися нормами чинного на момент видання постанови закону про держбюджет-2009.
Указ набирає чинності з дня його опублікування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас