Хіміки збільшують ввізне мито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хіміки збільшують ввізне мито

Казна та Політика
591
Збільшення мита - майже вирішене питання: прем'єр Юлія Тимошенко перед виборами не відмовиться від даних галузі обіцянок. Проте чи дійсно це допоможе створити в країні ефективний ринок добрив, залишається під питанням.
Заводи-виробники аміачної селітри - черкаський "Азот", північнодонецький "Азот", "Стірол" та "Рівнеазот" - звернулись до Мінекономіки з проханням захистити їх від демпінгу з боку російських колег по цеху. Про це повідомив гендиректор ВАТ "Азот", Черкаси, Андрій Коваль. "Ми звернулись із скаргою до міністерства і наполягаємо на збільшенні мита до 52%", - сказав він. Пан Коваль вважає, що саме мито, а не квота буде доречним в разі боротьби з російським імпортом.
Причина - ввезення селітри не збільшилося порівняно з минулим роком, а ціни на імпорт істотно знизилися і довгий час перешкоджали рентабельній роботі нашого виробництва. Так, за даними "Держзовнішінформу", торік імпорт селітри за 10 місяців становив 237,72 тис. т, в поточному році за аналогічний період - 207,19 тис. т. Середня ціна нітрату амонію за 10 місяців минулого року становила близько $347/т, цього року - $154.
Нагадаємо, в червні минулого року Мінекономіки встановило диференційовані мита на ввезення нітрату амонію. Для ВАТ "Дорогобуж" воно склало 9,76%, ВАТ МХК "ЄвроХім" - 10,78%, для останніх експортерів - 11,91%. Менш ніж через рік "ЄвроХім" це оскаржив. Рішення суду про скасування мита датується 26 серпня 2009 р.
"Введення мит здійснювалося під тиском українських виробників. Наша компанія довела їх незаконність і домоглась скасування мита відносно "ЄвроХіму". Судові рішення набули чинності і мають бути виконані Мінекономіки України. Безумовно, міністерство може оскаржити їх, але це не відміняє їх дії. Ми відстоюватимемо нашу позицію і надалі", - зазначають в "ЄвроХімі". Не виключено, що таким шляхом підуть й інші російські компанії. Це ставить під питання ефективність збільшення мита, адже завжди існує ризик скасування цих заходів конкурентами. Правда, дає запас часу для маневрування на ринку нашим виробникам.
Зазначимо, що шанси на перемогу у хіміків не настільки оптимістичні, хоча допомогу із захисту виробників мінеральних добрив обіцяла сама прем'єр Юлія Тимошенко в Сіверськодонецьку 14 листопада. Вона дала завдання Мінекономіки прискорити процес захисту вітчизняного ринку від імпорту. Правда, в першу чергу це стосувалося виробництва складних добрив, з яких імпорт склав 93%, а заводи і зовсім зупинили виробництво.
На ринку аміачної селітри частка імпорту перевалила за 20%, але завдяки тому, що апетит на нітрат амонію в Росії збільшився останнім часом, російські виробники підвищили вартість відвантаження і стримали обсяги постачань до України. Це дозволило нашим заводам зітхнути з полегшенням та істотно підняти ціни. "Через відсутність нормального кредитування селяни живуть практично з коліс - продав продукцію, купив добрива, віддавши, фактично, останню сорочку. Подальше зростання цін на добрива істотно ударить по споживачах. Тому ми категорично проти підвищення мита на селітру. Ми - за баланс, який вже досягнутий", - говорить президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.
А експерти схильні вважати зростання мита, швидше, неактуальним і малоефективним заходом, ніж панацеєю. Зокрема, начальник департаменту АПК і хімпромисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук упевнений, що помирити виробників на ринку зможуть інші державні заходи. Наприклад, примус торгувати добривами на біржі. "Це зробить конкуренцію об'єктивною, оскільки зрівняє імпортні, експортні і внутрішні ціни. Важко буде продати товар дешевше, ніж конкурент, або дорожче. Відпаде потреба у фіксації цін і в перевірках антимонопольного комітету. Цей механізм прекрасно зарекомендував себе на інших ринках", - вважає він. При цьому біржова вартість, на думку пана Гордейчука, повинна відображати ціну добрив в порту "Південному", в Балтиці і в ЄС. Такий підхід дасть можливість розвинутися чесній конкуренції, вважає аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас