Порошенко: Україна та РФ створять робочу групу з усунення бар'єрів в торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Україна та РФ створять робочу групу з усунення бар'єрів в торгівлі

Казна та Політика
225
Україна та РФ створять робочу групу з усунення бар'єрів в торгівлі.
Про це повідомив міністр закордонних справ України Петро Порошенко після засідання двостороннього комітету з економічного співробітництва в Ялті. За його словами, ця робота буде проведена за три місяці.
Міністр зізнався, що його "вразила" інформація про те, що Україна більше не є найбільшим торговельним партнером Росії, поступившись цим місцем Білорусі. Він пов'язує це з торговельними обмеженнями та економічною кризою.
За словами міністра, під час зустрічі обговорювалась можливість використання лізингових схем, у тому числі в аграрному секторі. Йшлось і про перспективні проекти у сфері залізничного транспорту і портового господарства, зокрема про завантаження українських заводів в Миколаєві і Херсоні за рахунок російських замовлень, а також про питання постачань російських комбайнів "Ростсельмашу" в Україну.
Сторони обговорили проект із запуску українських ракет "Циклон-4" з бразильського космодрому Алкантара, в якому беруть участь і російські компанії. Порошенко відзначив актуальність цієї дискусії перед візитом до України президента Бразилії.
Міністр підкреслив, що українсько-російський діалог "не спрямований проти третіх сторін". "Я упевнений, що сьогодні Україна повинна знаходити взаємовигідні шляхи співпраці зі всіма стратегічними партнерами".
Вчора про намір України підписати з Росією нову угоду про створення зони вільної торгівлі заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
Вона пояснила, що її мета - забезпечити вільну зону торгівлі без обмежень і винятків. Також прем'єр підкреслила, що під час саміту обговорюватимуться теми відкриття російських ринків для українських товаровиробників. Це стосується трубної промисловості, цукрової галузі і машинобудування.
Порошенко під час засідання двостороннього комітету з економічного співробітництва нагадав, що 4 грудня 2009 р. відбудеться саміт Україна-ЄС, на якому розглядатиметься низка тем, зокрема фінансова та економічна криза, а також розвиток внутрішньої ситуації в Україні.
Як повідомив заступник директора департаменту Мін'юсту України з питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС Тарас Качка, протокол між Україною і ЄС про походження товарів не дозволяє реекспорт з країни товарів інших країн під виглядом українських.
На сьогоднішній день в рамках створення зони вільної торгівлі з ЄС Україна завершила переговори про митну співпрацю. Для переговорів ще з 20 напрямів буде потрібно від двох до п'яти років, оскільки Україна добивається глибшої економічної інтеграції з ЄС.
Нагадаємо, ідею створення зони вільної торгівлі між Україною і Росією просував ще президент Леонід Кучма. Проблема в тому, що Україна є членом СОТ, а Росія - ні. У Москві побоюються, що зняття торговельних бар'єрів на кордоні з Україною відкриє Росію для нелегального імпорту з третіх країн. Про створення зони вільної торгівлі з країнами ЄС Україна почала переговори в лютому 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас