Постанова НБУ про заборону банкам змінювати курс валют протягом робочого дня сьогодні набуває чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постанова НБУ про заборону банкам змінювати курс валют протягом робочого дня сьогодні набуває чинності

Валюта
1276
Постанова Нацбанку України про заборону банкам змінювати курс валют протягом робочого дня сьогодні набуває чинності.
Про це йдеться в постанові НБУ від 9 вересня 2009 р. №538 "Про затвердження змін до Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України".
В документі також зазначається, що голова правління банку (фінансової установи) до початку робочого дня встановлює єдиний курс купівлі і продажу іноземних валют за гривні згідно із наказом (розпорядженням) банку. Інші керівники не мають права встановлювати курси купівлі і продажу іноземних валют за гривні.
НБУ також закріпив за собою право встановлювати граничні розміри маржі з операцій на готівковому валютному ринку. Комісійна винагорода за здійснення операцій купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків стягуються виключно в гривнях.
Забороняється стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій купівлі-продажу іноземних валют за гривні.
Також вказаною постановою банкам заборонено здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу одній особі в один операційний день на суму, що перевищує в еквіваленті 80 тис. грн., з метою запобігання використанню банківської системи для легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
Згідно з розпорядженням НБУ, операції з купівлі валюти на суму, що перевищує 15 тис. грн., здійснюються лише через каси банку, фінансової установи, в операційній залі об'єкту поштового зв'язку після надання документа, що засвідчує особу, з вказівкою в довідках і квитанціях прізвища, імені, по батькові особи.
При операції на суму, що перевищує 50 тис. грн., також надаються серія і номер паспорта (інший документ, що засвідчує особу), дата і орган видачі документа, місце проживання (реєстрації), ідентифікаційний номер. Копія відповідних сторінок паспорта, що містять вказані дані, залишається в документах для банку під час здійснення лише операцій на суму, що перевищує 50 тис. грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас