"Київводоканалу" загрожує посуха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київводоканалу" загрожує посуха

Казна та Політика
796
Керівництво ВАТ "Київводоканал" вчора повідомило, що рахунки компанії заблоковані через заборгованість на суму 300 млн грн. перед АК "Київенерго" за постачання електроенергії. У ВАТ стверджують, що заборгованість виникла через неоплату "Київенерго" постачань холодної води, і додають, що арешт рахунків компанії може призвести до обмежень подачі води в столиці. Тим часом, за словами представників "Київенерго", АК неодноразово пропонувала "Київводоканалу" реструктуризувати борг.
Вчора заступник генерального директора з економіки і фінансів ВАТ "Київводоканал" Віталій Найдюк повідомив, що рахунки його компанії заблоковані згідно з рішенням суду. Причиною арешту є заборгованість перед АК "Київенерго" в розмірі 300 млн грн. За словами Найдюка, арешт рахунків може стати причиною обмеження постачань води в місті, оскільки компанія не може розрахуватися з постачальниками і купити реагенти для очищення води і стоків, "запасу яких вистачить лише на п'ять днів".
Як заявив Віталій Найдюк, заборгованість виникла у зв'язку з тим, що "Київенерго", всупереч розпорядженням Київської міської держадміністрації (КМДА), що діють, роками не підписує договори на закупівлю в "Київводоканалу" холодної води, яку використовує для подачі гарячої. Через це втрати "Київводоканалу" щомісячно становлять 16 млн грн. На думку Найдюка, цих коштів могло б вистачити, аби розрахуватися з боргами, проте "Київенерго" не йде на переговори щодо розстрочки або реструктуризації заборгованості.
Віталій Найдюк вважає, що виходом з ситуації, що склалася, може стати передача ВАТ центральних теплових пунктів, на яких виробляється гаряча вода і які зараз обслуговує "Київенерго": "Аби уникнути збитків і зробити систему надання комунальних послуг прозорою, 'Київводоканал' готовий стати виробником не лише холодної, але і гарячої води". За словами Найдюка, відповідні пропозиції були направлені голові КМДА Леоніду Черновецькому.
Варто зазначити, що 19 жовтня постійна комісія Київради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу схвалила проект рішення про передачу центральних теплових пунктів від АК "Київенерго" "у володіння і користування" ВАТ "Київводоканал". Проте, як повідомив вчора голова комісії Юрій Бондар, розгляд проекту затягнувся, оскільки до нього кілька разів вносили зміни. "В понеділок ми розглянемо його зі всіма змінами. Він буде винесений на сесію 27 листопада", - сказав Бондар.
Між тим в "Київенерго" стверджують, що неодноразово пропонували "Київводоканалу" реструктуризувати борг. Як повідомив вчора фінансовий директор АК "Київенерго" Михайло Уткін, його компанія платить за холодну воду близько 1 млн грн. щомісячно. Він також зазначив, що арешт рахунків "Київводоканалу" викликаний заборгованістю у розмірі 54 млн грн., але не за постачання електроенергії, а за послуги з перекачування холодної води. "Ця заборгованість виникла ще в 2002 році", - уточнила прес-секретар "Київенерго" Ірина Світлична.
В КМДА не мають наміру втручатися в суперечку двох компаній. "Якщо є судове рішення, його необхідно виконати", - заявив вчора перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас