Лідери країн єврозони сьогодні оберуть першого в історії президента Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери країн єврозони сьогодні оберуть першого в історії президента Євросоюзу

Казна та Політика
596
В Брюсселі сьогодні відбудеться неформальний саміт лідерів країн Євросоюзу, на якому виберуть першого в історії президента ЄС. Окрім голови блоку європейських держав на цьому ж саміті планується обрати верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки (він же віце-президент ЄС), а також генерального секретаря Ради Європи.
Засідання глав країн ЄС відбудеться у формі робочої вечері, під час якої більшістю голосів і будуть обрані дані особи.
Чіткого розуміння, хто обійматиме головну посаду в ЄС, поки немає. Серед можливих кандидатів фігурують різні політики: прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей, прем'єр Нідерландів Ян Петер Балкененде, екс-прем'єр Великобританії Тоні Блер, колишній канцлер Австрії Вольфганг Шюссель і навіть екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга. Фаворитом вважається бельгійський прем'єр-міністр, хоча передбачити результати голосування експерти поки не беруться.
Вибори нового голови ЄС стали можливі після того, як Лісабонський договір (що прийшов на зміну проекту Конституції ЄС) був підписаний і ратифікований всіма країнами-учасницями Євросоюзу. До останнього тут "упиралася" Чехія, проте і її опір був зломлений шляхом довгих переговорів і деяких поступок.
До цього ЄС вже встиг зробити виняток для Великобританії і Польщі. Лондону було обіцяно, що європейські суди не вважатимуться судами вищої юрисдикції відносно британських. Варшава ж отримала від ЄС підтвердження того, що католицьку Польщу не примушуватимуть визнавати одностатеві шлюби.
Лісабонський договір передбачає запровадження посади президента ЄС, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, він передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії (ЄК). Цей орган буде до 2014 р. скорочений за складом з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄК обиратиметься строком на 5 років.
Договір має набути чинності 1 грудня ц.р. Тоді ж новий президент ЄС, ім'я якого стане відоме сьогодні, вступить на посаду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас