Вадим Новинський втрачає рудоуправління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Новинський втрачає рудоуправління

Енергетика
873
Підприємець Вадим Новинський може втратити Балаклавське рудоуправління, 93,83% акцій якого придбав в 2006 році. Вчора Генпрокуратура повідомила, що за її зверненням Госпсуд Києва визнав продаж незаконним. Представники бізнесмена обіцяють оскаржити це рішення. А завдяки додемісії акцій рудоуправління, навіть якщо рішення суду набуде чинності, держава може претендувати лише на 12% акцій компанії.
12 листопада Господарський суд Києва погодився з аргументами Генеральної прокуратури про незаконність продажу понад 90% акцій ВАТ "Балаклавське рудоуправління ім. Горького" і повернув пакет в держвласність, повідомила вчора прес-служба Генпрокуратури (ГПУ). "Вказаний позов пред'явлений ГПУ, враховуючи порушення приватизаційного законодавства, допущене Фондом держмайна при проведенні спеціального конкурсу з продажу пакету акцій товариства", - говориться в повідомленні ГПУ.
Нагадаємо, в серпні 2006 року на спеціалізованому конкурсі з обмеженою участю покупців "Смарт-групп" Вадима Новинського купила 93,83% акцій Балаклавського рудоуправління за 34,439 млн грн. ($6,8 млн). А в лютому 2007 року Фонд держмайна продав "Смарт-групп" ще 6,16% акцій рудоуправління за 6,82 млн грн. ($1,35 млн). Таким чином, компанія отримала контроль над 99,99% акцій підприємства.
Балаклавське рудоуправління виробляє металургійний вапняк, щебеневий і піщаний матеріал, бутовий камінь. У 2008 році виручка підприємства становила 154,2 млн грн., чистий прибуток - 15,75 млн грн. Вартість активів торік зросла в 2,2 рази, до 290,74 млн грн.
Джерело в ГПУ повідомило, що під час перевірки в 2007 році відомство виявило порушення при приватизації 93,83% акцій Балаклавського рудоуправління: "На момент продажу понад 90% акцій товариства акт їх оцінки втратив силу, оскільки датувався 2004 роком". Представник інтересів "Смарт-холдингу" в суді, старший партнер адвокатської фірми Engarage Андрій Вишневський пояснив, що "Смарт-групп" подала документи на приватизацію на підставі оголошення про проведення конкурсу, яке ФДМ опублікував наприкінці 2004 року. Конкурс мав відбутись в лютому 2005 року. "На підставі прийнятої на початку 2005 року постанови Верховної Ради Фонд держмайна припинив проведення конкурсу. Але після того, як документ втратив силу, в 2006 році ФДМ провів конкурс, розкрив пакети та оголосив переможця. Таким чином, з юридичної точки зору конкурс був лише заморожений на два роки і проведення нової оцінки не вимагав".
В прес-службі "Смарт-холдингу" вчора заявили, що готують апеляційну скаргу на рішення. На думку компанії, своїм вирішенням Госпсуд створив небезпечний правовий прецедент. У своєму рішенні суд встановив, що постанова Верховної Ради "Про тимчасові обмеження у сфері приватизації" від 13 січня 2005 року не є частиною законодавства і носить рекомендаційний характер, виконуючи її, Фонд держмайна діяв незаконно. "Це означає, що, на думку суду, постанови Верховної Ради не є обов'язковими до виконання", - говорять в "Смарт-холдингу". У ФДМ вчора від коментарів відмовилися, заявивши лише, що повністю підтримують "Смарт-холдинг" в суді.
Перший заступник спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Бондар (у 1998-2003 очолював ФДУ) говорить, що після закінчення двох років ФДМ був зобов'язаний провести повторну оцінку вартості активу. "Через рік необхідна повторна оцінка", - вважає він.
У випадку повернення оскаржуваного пакету акцій рудоуправління до держвласності, він буде виставлений на повторний продаж, говорить джерело в Кабміні. "Зараз кожна копійка для держбюджету важлива", - стверджують в Кабміні. Учасникам ринку важко оцінити Балаклавське рудоуправління, але вважають, що в разі повторного продажу держава зможе заробити не менше, ніж в 2006 році. Втім, навіть якщо рішення Госпсуду набуде чинності, держава не зможе повернути контроль над Балаклавським рудоуправлінням. Останніми роками була проведена додемісія акцій рудоуправління, тому держава зможе повернути лише близько 12% компанії. "Але такий маленький пакет акцій підприємства, інші частини якого належать крупній фінансово-промисловій групі, навряд чи хтось купить", - вважає Олександр Бондар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас