Швейцарські рахунки себе вичерпали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарські рахунки себе вичерпали

Казна та Політика
1495
Американське податкове відомство IRS підбило підсумки податкової амністії для власників незаконних офшорних рахунків, що почалась в березні 2009 року і завершилася 15 жовтня. Амністією, пов'язаною з розкриттям IRS швейцарським банком UBS даних про рахунки громадян США, скористались 14,7 тис. осіб.
Сума коштів, отриманих від амністії, не розкривається, мова може йти про декілька мільярдів доларів: лише у випадку з UBS в Швейцарії на 4450 рахунках, про які в IRS є відомості, зберігалося більше $18 млрд.
Вчора голова IRS Дуглас Шульман оголосив про "безпрецедентний" успіх податкової амністії, оголошеної відомством в березні 2009 року для резидентів США, що володіють офшорними рахунками в іноземних банках.
За його словами, всього процедурою скористалось 14,7 тис. осіб, причому наплив спостерігався в останні дні. IRS продовжила крайній термін подачі декларацій, на заповнення яких давалося шість місяців, з 23 вересня до 15 жовтня.
Загальна сума, отримана IRS від амністії, яка заздалегідь оголошена "одиничною" та "остаточною", не розкривається, але її можна оцінити виходячи з обставин. 19 лютого UBS під тиском уряду США розкрив відомості про перших 250 клієнтів зі США, яких IRS підозрює в замовчуванні доходів на закордонних рахунках (податкове законодавство США вимагає сплати податків з доходів громадян, які не є резидентами).
В березні IRS оголосила "часткову" амністію платникам податків: згідно зі схемою, до 23 вересня 2009 року вони могли подати доповнення до податкової декларації за поточний рік, сплативши податки без штрафу. IRS тоді оголошувала, що середній депозит на таких рахунках у розмірі $1 млн, що зберігався там шість років, буде обкладений за ставкою близько 37%, тоді як декларація звичайним порядком вимагала б сплати з суми $2,3-2,4 млн податків і штрафів. Відзначимо, амністія IRS не виключає у певних випадках судового переслідування порушника податкових законів.
Всього на 4450 відомих рахунках IRS в UBS зберігалося, за серпневими оцінками відомства, близько $18 млрд - вочевидь, що значна частина клієнтів UBS зі США (за оцінками, до 50 тис.) скористалася амністією, побоюючись розширення списку. Втім, вчора IRS пояснила, що амністією скористалися і клієнти офшорного банкінгу в інших країнах, зокрема з Ліхтенштейну і Монако.
Очевидно, що ще більша частина клієнтів європейських офшорів, котрі в останні місяці розширили співпрацю з IRS, скористалася шестимісячним періодом "очікування" декларацій для переведення коштів з Швейцарії в інші офшорні юрисдикції - так, влітку 2009 року податкові консультанти консультували клієнтів з питань переведення операцій до Сингапуру і Лондона, у низці випадків - в КНР, в інші країни Південно-Східної Азії, а також в "традиційні" офшори. Зазначимо, зараз пан Шульман наполягає на тому, що амністія завершена - далі дії IRS, початі конфліктом з UBS і що викликали великий переполох в індустрії private banking, будуть набагато жорсткішими.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас