Корекція ринку акцій РФ вниз обійшлась малою кров'ю завдяки статистиці із США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корекція ринку акцій РФ вниз обійшлась малою кров'ю завдяки статистиці із США

Фондовий ринок
106
Корекція ринку акцій РФ вниз у вівторок обійшлась малою кров'ю завдяки непоганій економічній статистиці із США; індекс ММВБ утримався вище 1350 пунктів.
За підсумками торгів індекс ММВБ становив 1353,61 пунктів (-0,85%), індекс РТС - 1472,76 пункту (-0,61%), основні "фішки" подешевшали на біржах на 0,6-2,4%.
Ф'ючерс на індекс РТС знизився до базового активу на 10,4 пункту, що говорить про помірно негативні очікування гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,7% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-1,1%), "Норникеля" (РТС: GMKN) (-1%), "Татнефти" (РТС: TATN) (-2,4%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-1,1%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-0,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,6%), "Роснефти" (РТС: ROSN) (-1,1%).
Виросли папери "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,6%), "Ростелекома" (РТС: RTKM) (+0,1%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (+0,3%).
Корекцію світових фондових майданчиків вниз спровокували побоювання уповільнення зростання економіки після того, як глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке заявив, що в США зберігаються "значні економічні виклики". Проблеми, пов'язані із скороченням доступності кредитів і слабкістю ринку праці, можуть обмежити темпи пожвавлення економіки США, формуючи умови для збереження низьких відсоткових ставок, сказав в понеділок Бернанке.
Європейські індекси у вівторок помірно знизилися (індекс FTSE втратив 0,75%), також помірне зниження спостерігалось на початку торгів в США (індекс S&P 500 просів на 0,5%).
Статистика з інфляції у Великобританії виявилася гіршою за очікування (зростання споживчих цін прискорилось вперше за 8 місяців і становило 1,5% при прогнозах підвищення на 1,4%), що дає слабкий сигнал на підвищення процентних ставок Банком Англії і є негативним для акцій, проте реакція ринку на ці дані була нейтральною.
Проте дані з цін виробників в США (індекс PPI в жовтні збільшився на 0,3% при прогнозі зростання на 0,5%) показали, що розгону інфляції в США не відбувається, а значить, сигнали на підвищення ставки ФРС США відсутні. Також підтримали ринки акцій дані про зростання чистих вкладень нерезидентів в активи США у вересні (вкладення склали $40,7 млрд, очікувалося $30 млрд).
Водночас, ключова статистика дня - промвиробництва в США за жовтень - виявилася такою, що розчаровує (показник виріс на 0,1% при прогнозах зростання на 0,4%), проте ринки відреагували на неї нейтрально - серйозних покупок або продажів в кінці торгів не відбувалось.
На нафтовому ринку ціни у вівторок були відносно стабільними після зльоту напередодні більш ніж на 3% - подальше зростання було зупинене локальним зміцненням долара (євро у вівторок просів в район $1,484 з уранішніх $1,5).
Ціна січневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI у вівторок становила $79,13 за барель (-0,5%).
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, зміцнення долара сприяло невеликій корекції на ринках після сильного зростання в понеділок.
Американська валюта періодично показує характер і відвойовує здані позиції. Про реванш долара доки не йдеться, але фраза Бернанке про уважне відстеження ФРС динаміки курсу американської валюти примушує спекулянтів турбуватися про те, що прихильність політиці сильного долара може виявитися не порожньою фразою в мовах функціонерів. Крім того, після вчорашнього різкого підйому на всіх ринках слід було чекати коректувального відкату. Долар, що зміцнився, дав таку можливість, вважає він.
Аналітик звернув увагу на зниження акцій "Полюс Золото" на новинах про можливий продаж мажоритарними акціонерам до 10% акцій компанії портфельним інвесторам, збереження попиту на папери "РАО ЕС Сходу" (РТС: VRAO) і "КАМАЗа" (РТС: KMAZ). Нових ідей, за винятком покупки низколіквідних паперів "Башинформсвязи" (РТС: BISV) в очікуванні можливої покупки телекомунікаційної компанії "Связьинвестом", у вівторок не з'явилося. Гравці продовжують утримувати "лонги" по основних "фішках". Консервативним інвесторам має сенс як і раніше залишатися в паперах, розраховуючи на продовження підйому по індексу ММВБ до 1400 пунктів, вважає Клещев.
"Міністерство торгівлі Китаю відхилило вимогу підвищити курс юаня, а голова ФРС заявив про прихильність політиці сильного долара. Ці заяви викликали у багатьох учасників ринку побоювання, що американську економіку і американський фондовий ринок можуть чекати неприємні сюрпризи. У результаті ринки помірно просіли", - зазначає заступник генерального директора з інвестиційного аналізу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Андрій Верников.
В середу в центрі уваги інвесторів буде макроекономічна статистика із США і оголошення главою Центробанку РФ в Держдумі основних напрямів державної грошово-кредитної політики. Багатьох інвесторів цікавить, якими темпами знижуватиметься ставка рефінансування. Поки кредитні "мотори" не працюють, оскільки, за заявою першого заступника голови ЦБ РФ Олексія Улюкаєва, зростання кредитування реального сектора в жовтні якщо і було, то "в межах статистичної погрішності". Тому недивно, що дані з промислового виробництва в РФ за жовтень виявилися гіршими за очікування аналітиків, зазначає Верников.
Не дивлячись на слабку статистику з промпвиробництва в США і нейтральну реакцію ринків, висхідний тренд з індексу РТС доки не подолано: дані технічного аналізу залишають в силі можливість виходу в діапазон 1500-1550 пунктів, вважає провідний аналітик ІФ "Олма" Антон Старцев.
За оцінкою аналітика компанії "Nettrader.ru" Богдана Зварича, зниження азіатських і європейських фондових майданчиків дозволило "ведмедям" перехопити ініціативу, що призвело до корекції відносно рівнів закриття попереднього дня. При цьому підтримку ринку надає рівень 1350 пунктів по індексу ММВБ, який "ведмеді" у вівторок двічі протестували, але так і не змогли пробити. Зараз прояв самостійності російському ринку не властивий, що виливається в дотримання за зовнішніми майданчиками. При цьому варто врахувати, що ринок знаходиться в сформованому в жовтні коридорі між рівнями 1315 і 1370 пунктів, в який його напередодні повернула хвиля зростання. На наш погляд, для виходу з цієї консолідації знадобитися серйозний привід, яким може стати макроекономічна статистика, зазначає аналітик.
Керівник департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирило Алексеєв також вважає, що загальний рівень цін на сировинні товари зараз високий, що підтримує російських інвесторів. Зовнішній фон нейтральний, російський ринок консолідується біля досягнутих рівнів. Рівнем опору з індексу ММВБ виступає локальний максимум в 1380 пунктів, рівень підтримки знаходиться на відмітці 1300 пунктів.
"Зростання останніх тижнів як на російському, так і на американському ринку супроводжується вельми слабкими обігами, в разі початку фіксації прибутку треба чекати вельми сильних рухів. Як і раніше ми радимо фіксувати прибуток від поточного зростання з метою заходу в ринок на нижчих рівнях", - відзначає він.
Напередодні ринок США виріс на сильних даних про роздрібні продажі (+1,4% при прогнозі підвищення на 0,9%), а також обіцянки лідерів країн АТЕС продовжувати реалізацію стимулюючих програм до тих пір, поки не буде досягнуте упевнене і довгострокове зростання економіки.
Золото подорожчало до чергового рекорду - $1144,2 за тройську унцію - на очікуваннях подальшого ослаблення долара.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами зниження стали акції "ФСК ЕЭС" (РТС: FEES) (-3,5%), "Мечела" (РТС: MTLR) (-3,3%), ТГК-14 (РТС: TGKN) (-3,1%), "МРСК Холдинга" (РТС: MRKH) (-3%).
Подорожчали папери "КАМАЗу" (+8,6%), "РАО ЭС Востока" (+7,9%), "Северстали" (РТС: CHMF) (+3,6%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (+3,3%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день становив $9,3 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $432,1 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 64,25 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 27,47 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас