Експерти: Кредитів на землю не буде ще три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Кредитів на землю не буде ще три роки

Кредит&Депозит
750
Банківські фахівці вважають, що відновлення кредитів на покупку земельних ділянок не варто чекати ще три роки. При цьому умови позик після їх появи на ринку, за словами експертів, будуть наближені до умов за кредитами під заставу нерухомості.
За даними Prostobank.ua, жоден банк з 50-ти лідерів за активами не видає кредити на землю вже рік - з листопада 2008. Банківські фахівці вважають, що такого виду іпотеки (кредитів для фізичних осіб на покупку землі) не буде ще близько трьох років, і називають основні причини: застій на ринку через відхід спекулянтів і високі ризики таких позик для банку. "Найчастіше земля отримувалася в кредит зі спекулятивною метою. А сьогодні, коли ринок стоїть, охочих купувати землю для перепродажу практично немає", - пояснює Антон Шаперенков, начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку.
"Кредитів на землю не варто чекати в найближчі три роки. Причини: відсутність довгих фінансових ресурсів, падіння платоспроможності населення. Цей вид кредитування є більш ризиковим, ніж кредитування житла: менший ступінь зацікавленості позичальника в поверненні кредиту (на голій землі жити не можна на відміну від будинку або квартири), високі цінові коливання, менший ступінь гарантії права власності в порівнянні з житловим фондом", - додає Наталія Мацієвська, заступник директора департаменту ризиків Platinum Bank.
При цьому експерти відзначають, що ставки будуть досить високі, як і перші внески. "Ставки, швидше за все, будуть наближені до ставок за кредитами під заставу нерухомості, аванси перебуватимуть приблизно на такому ж рівні", - вважає Антон Шаперенков.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас