Другої хвилі не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другої хвилі не буде

Казна та Політика
8526
"Колективне поховання переноситься. Буде повільне одужання: банки відновлять кредитування, економіка поступово оживе, і ми швидко забудемо всі уроки кризи", - вважає голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. Водночас 30% активів банківської системи можна віднести до проблемних, а близько 30 банків знаходяться на межі банкрутства.
Банківська система готова до умов, в яких опинилась зараз. "Стрес-тест, проведений МВФ і НБУ, передбачав сценарій, при якому "погані" активи можуть досягти 30% портфеля, і вимоги щодо докапіталізації банків висувалися з його врахуванням. Тому всі необхідні ресурси банки наростили протягом року, і жодних особливих проблем через зростання неплатежів з боку юридичних осіб не передбачається", - упевнений голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков, хоча погоджується, що кількість неплатників може зрости.
За словами учасників ринку, найближчим часом банки відновлять кредитування, але вимоги до позичальників залишатимуться досить жорсткими. За словами Бориса Тимонькіна, в першу чергу доступ до кредитних ресурсів отримають ті, хто "порядно поводився останній рік" і дисципліновано обслуговував свої борги. "Якщо у людини немає грошей, аби виплатити кредит, це не означає, що вона поводиться непорядно. Але один приходить в банк, продає заставу, реструктуризує виплати і відповідає за зобов'язаннями, а інший розповідає, що його дружина не давала згоди на цей кредит і тепер його треба анулювати", - говорить він.
За словами банкіра, категорія тих, хто не бажає платити за рахунками, більше не отримуватиме кредитів, добре, що інформація про платіжну дисципліну позичальників зберігається в кредитних бюро. "І це справедливо", - вважає Тимонькін.
Водночас, на думку Дмитра Зінкова, дисциплінованих позичальників серед наших співгромадян значно більше, ніж передбачали банкіри на початку кризи. Правда, це свідчить про істотну частину тіньових доходів, які не були задекларовані навіть при подачі кредитної заявки, але на платіжній дисципліні це позначилося позитивно. "Коли восени стався обвал курсу гривні, ми чекали, що 70% позичальників прийде за реструктуризацією, а з останніми 30% доведеться "воювати", - сказав він.- В результаті виявилось, що 50% продовжували платити без змін, а ще 35% провели реструктуризацію і теж справно платять. А ось з тих 15%, які не платять, дві третини просто не хочуть цього робити".
На його думку, такі позичальники просто не усвідомлюють, що буде далі, тому що це перша криза в історії української банківської системи, і прецедентів доки немає. Зокрема тому необхідне ухвалення закону про банкрутство фізичних осіб, в якому буде детально прописана відповідальність за невиконання зобов'язань і механізми її реалізації.
При цьому, як зазначають банкіри, найбільш ризикованим для банків є не кредитування фізосіб, а видача грошей суб'єктам малого і середнього бізнесу. "Більшість з них працює "всиру", тому їх набагато важче змусити обслуговувати борги, ніж крупні корпорації, - відзначає Тимонькін.- Так само, як легше зловити і пристрелити домашню корову, ніж щура". Тому, вважає він, цей сектор кредитуватиметься виключно за наявності ліквідної застави.
Втім, при теперішніх вимогах до резервування, цей сегмент може просидіти на голодному пайку найдовше. "Це яку рентабельність повинен показувати суб'єкт малого бізнесу, аби брати кредит під 30%? - обурюються на ринку. - Таке зараз просто неможливо".
В результаті в банків вже немає можливості ухилятися від кредитування: позичальники погашають кредити, депозитна база в багатьох банках збільшується, норми резервування виконуються, в результаті фінустанова "сидить" на грошах, одночасно втрачаючи ресурс, за рахунок якого отримує прибуток. У зв'язку з цим аналітики прогнозують зниження депозитних ставок.
На думку екс-заступника голови Нацбанку Сергія Яременка, відновлення кредитування є обов'язковою умовою запобігання другій хвилі системної кризи, коли підприємства будуть змушені знижувати обсяги виробництва через неможливість реалізувати продукцію, що автоматично спричинить зростання безробіття, а відповідно - збільшення проблемних портфелів як фізосіб, так і корпорацій і колапс банківської системи.
На його думку, цього цілком можна уникнути, хоча приблизно третина активів банківської системи є проблемними. "Я не хочу сказати, що збанкрутують 60 банків з 180, оскільки погані активи розподілені нерівномірно, але приблизно третина не в змозі відповідати за зобов'язаннями". Проте, вважає Яременко, НБУ не виконує формальну функцію з банкрутства банків, що реально є неплатоспроможними. "Вони цю ситуацію "присипали", і готують "дарунок" наступній владі, якій доведеться банкрутити вже не 22 банки, а значно більше", - припускає він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас