Банки поки що хочуть платити дилерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки поки що хочуть платити дилерам

Валюта
717
Незважаючи на побоювання про створення піраміди на ринку держборгу, вже обрані дилери не збираються відмовлятися від роботи з урядом.
Департамент державного боргу Мінфіну повідомляє про проведення відбору первинних дилерів. "До участі у відборі запрошуються банки, які відповідають таким вимогам: мають ліцензію на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами; мають сплачений статутний капітал, еквівалентний не менше EUR10 млн.; мають практичний досвід роботи на ринку облігацій внутрішніх державних позик (загальний обсяг торгівлі ОВДП становить не менше 1 млрд. грн",- повідомляється на сайті міністерства.
Раніше конкурс планувався на весну 2010 р. Чим пояснюється перенесення, невідомо. "Ми не виключаємо, що Міністерство фінансів отримало сигнал від потенційного крупного гравця про готовність брати активну участь в первинних розміщеннях ОВДП", - вважають експерти Astrum Investment Management.
"ЭИ" звернулись із запитом до вже акредитованих первинних дилерів. На сьогодні це - "ІНГ Банк (Україна)", Ощадбанк, Укрсиббанк, "Райффайзен Банк Аваль", Укргазбанк, "Родовід Банк", "ОТП Банк", "УніКредит Банк" і "Ерсте Банк". Поки кількість дилерів не досягне 12, конкурс відбуватиметься кожного кварталу.
Судячи з отриманих відповідей, вже відібрані банки збираються продовжувати працювати з ОВДП. "Ерсте Банк" не планує виходити із первинних дилерів. Ми, як і раніше, готові здійснювати операції з ОВДП як на первинному, так і на вторинному ринку. "Ерсте Банк" займає провідні місця рейтингів з торгівлі ОВДП в ПФТС (вересень і жовтень 2009 р. - перше місце, серпень - друге)",- відповів директор казначейства "Ерсте Банку" Роман Бондар. За його словами, банк сформував власний портфель держпаперів. Проте він зазначив, що доки не існує таких жорстких вимог з боку Мінфіну. Процес становлення інституту первинних дилерів знаходиться на стадії розвитку.
Директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко зазначив, що вони активно готуються до запуску ринку первинних дилерів. Суть роботи дилерів - викуповувати на себе мінімально необхідний обсяг паперів, і потім щодня забезпечувати їх купівлю-продаж всім охочим. "Наш банк є одним з найбільш активних учасників ринку державних цінних паперів. До теперішнього часу ми сформували значний диверсифікований з термінів портфель ОВДП, в якому присутні практично всі випуски паперів. Також банк веде активну брокерську і торговельну діяльність на вторинному ринку, займаючи провідні місця за обсягами торгів на ПФТС. Серед наших клієнтів - банки, страхові компанії, інвестиційні фонди і компанії", - сказав пан Кравченко. Він додав, що банк дорожить статусом одного з лідерів ринку ОВДП і має намір залишатися серед первинних дилерів.
Водночас банки усвідомлюють загрозу для ринку первинних дилерів. Вона пов'язана з тим, що через брак грошей уряд може вдатися до побудови піраміди держборгу.
"В моєму розумінні - це піраміда, причому класична. Брати під 30%, аби віддати борги. Коли людина заборгувала всім і починає брати під підвищені відсотки для того, щоб розрахуватися, чим це для людини закінчується? Завтра їй потрібно буде віддавати тим, у кого вона взяла під 30%. Аби віддати це, їй потрібно буде залучати під 40%. Все має початок і кінець", - вважає керівник одного із системних банків.
На його думку, з держпаперами можна працювати, якщо розумно підраховувати вартісні чинники. "Якщо в даних умовах платити 12% або навіть 20% - ціну, яка не перевищує мінімальну вартість грошей на ринку, - це нормально. Але 30% - банки не платять стільки! І тому сьогодні немає попиту. Банкірові зрозуміло, що це дуже швидко закінчиться реструктуризацією зобов'язань. Ті, хто сьогодні завантажився цими облігаціями в розрахунку отримати 30% річних через два-три роки, отримуватимуть знижені ставки впродовж 20 років", - вважає банкір.
Наприкінці жовтня Мінфін залучив дуже великий обсяг коштів, продаючи папери з рекордно високим рівнем прибутковості - 28-29,5%. Останні декілька торгів він знизив граничну прибутковість і майже нічого не зміг зібрати. Проте в грудні гроші можуть знадобитися дуже сильно.
"Мінфін може підвищити рівень прибутковості ближче до кінця року з метою залучення фінансування, необхідного для погашення облігацій обсягом 1,9 млрд. грн. 30 грудня, тоді як надання чергового траншу кредиту МВФ може бути відкладене, що призведе до браку коштів для фінансування дефіциту бюджету", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександр Печеріцин.
"На наш погляд, основними умовами успішного розвитку ринку державних цінних паперів є забезпечення прийнятної ринкової прибутковості з цих паперів і упевненість інвесторів в безумовному виконанні Мінфіном зобов'язань за своїми паперами. Ми вважаємо шкідливими з будь-якого боку навіть теоретичні міркування про можливу реструктуризацію ОВДП, оскільки це може надовго відлякати інвесторів і призвести до значного подорожчання запозичень для Мінфіну", - зазначив Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас