Промисловість повертається до виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловість повертається до виробництва

Казна та Політика
699
Економіка України поступово долає кризу. Вчора Держкомстат повідомив, що в жовтні промислове виробництво скоротилось на рекордно низькі з початку року 6,2%, а ВВП в III кварталі - лише на 15,9%. Не дивлячись на те, що перспективи експортно орієнтованих галузей залишаються непевними, експерти чекають, що промисловість і ВВП найближчим часом продовжать демонструвати поліпшення звітності.
В жовтні обсяги промислового виробництва впали порівняно з жовтнем минулого року лише на 6,2%, що на 12,2 відсоткових пункти краще, ніж темпи падіння вересня, повідомив вчора Держкомстат. А показники спаду січня-жовтня виявилися кращими від даних за 9 місяців на 2 п.п.- 26,4%. Така динаміка викликана впливом бази порівняння - обвал виробництва в кінці 2008 року дозволив підприємствам цієї осені поліпшити свою звітність. Якщо у вересні 2008 року обсяги спаду становили 4,5%, а в жовтні - 19,8%, то в листопаді - 28,6% .
Зростання (місяць до місяця минулого року) показників в жовтні сфери виробництва і розподілу електроенергії, газу і води (+5,5%), видобутку неенергетичних корисних (+11,1%) копалин, металургії (+16,2%) і виробництва коксу і нафтопереробки (+30,6%). Ще у вересні поліпшення ситуації фіксувалося лише в останній з цих чотирьох галузей.
Покращились показники промисловості і порівняно з рівнем вересня - на 5%. Продуктів харчування в жовтні вироблено на 15,7% більше, завдяки чому спад в галузі зменшився на 1 п.п.- до 5%. "Харчова промисловість вже здолала спад, і дані жовтня це ілюструють", - зазначає директор компанії AAA Сергій Наливка. Початок опалювального сезону дозволив збільшити виробництво електроенергії, газу і води на 11,4%. Високі темпи зростання показала металургія (+7,3%), що компенсувала спад вересня (-8,1%) і продемонструвала приріст порівняно з жовтнем 2008 року на 16,2%. У Мінекономіки підрахували, що це стало рекордним зростанням в галузі з 2004 року. Втім, генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах вважає ці дані не показовими: "Ситуація на зовнішніх ринках залишається нестабільною. У жовтні було трохи більше замовлень, тому і зафіксовано зростання. Але більшість контрактів у металургів закінчуються в середині листопада, тому цього місяця ми виробимо менше, ніж заплановано".
В машинобудуванні, після зростання на 16,1% у вересні, в жовтні помічено скромні 1,9%. "В мого підприємства проблем немає - очікуваний річний приріст становить 30%. Вважаю, проблеми інших підприємств пов'язані з браком фінансів", - говорить гендиректор "Електротяжмашу" Віталій Чередник. Сповільнилися - з 5,5% до 3,5% - темпи зростання хімічної галузі. "Зовнішній попит дозволив зберегти стабільні темпи, але зовнішній ринок важко передбачити, а виробництво на 80% залежить від нього", - зазначає президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.
Показники листопада будуть ще оптимістичнішими. "У листопаді минулого року спад в промисловості посилився, тому, швидше за все, цей листопад покаже зростання в промисловості", - вважає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. "Є всі підстави чекати, що показники листопада будуть хоч і невисокими, але позитивними", - погоджується аналітик ІГ "Сократ" Сергій Невмержицький. В цілому за підсумками року експерти чекають спаду промисловості в Україні лише на 20%. Активізація в промисловості позначиться і на валовому внутрішньому продукті (ВВП). Вчора Держкомстат повідомив, що ВВП в III кварталі скоротився лише на 15,9%, тоді як в I і II кварталах - на 20,3% і 18% відповідно. "Дані III кварталу викликані реальною стабілізацією економіки. Але в IV кварталі вплив бази порівняння стане основним чинником - і спад ВВП знизиться до 4%", - чекає Михайличенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас