Український ринок акцій зріс у понеділок на оптимізмі із зовнішніх майданчиків і покращенні внутрішньої статистики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій зріс у понеділок на оптимізмі із зовнішніх майданчиків і покращенні внутрішньої статистики

Фондовий ринок
103
Український ринок акцій, відкрившись в понеділок "гепом" вгору на п'ятничному позитиві, зберіг висхідний тренд протягом торгівельної сесії, підтриманий позитивною динамікою на світових майданчиках, а також виходом внутрішньої макростатистики, згідно з якою темпи падіння економіки країни сповільнилися і відповідають очікуванням аналітиків.
За підсумками дня індекс "Української біржі" зріс на 2,65% - до 1592,62 пункту, індекс "ПФТС" зберіг п'ятничний рівень, закрившись символічним зростанням - на 0,26%, до 638,53 пункту.
Інвестиційний консультант ІК "Dragon Capital" В’ячеслав Орлюк повідомив, що українські фондові майданчики відкрилися в понеділок підвищенням котирувань по широкому спектру ліквідних акцій на тлі позитивного зовнішнього фону: закриття "в плюсі" американського ринку в п'ятницю, вихід позитивних макроекономічних даних в Японії і відкриття російських майданчиків "гепом" вгору на тлі зростання сировинних котирувань і нафтових ф'ючерсів.
За його словами, торги проходили з мінімальною активністю, при цьому ринок рухався в руслі основних європейських індексів і американських ф'ючерсів, в очікуванні виходу важливої статистики із США. До закриття обсяг торгів значно зріс за рахунок збільшення попиту на акції найбільш ліквідних компаній банківського сектора, "металургійної еліти" і "Укрнафти".
Орлюк вважає, що відкриття в понеділок американських майданчиків зростанням котирувань на фоні статистики, що вийшла в США, по роздрібних продажах за жовтень, що перевершила очікування аналітиків, указує на продовження зростання українського ринку і у вівторок. Проте, на його думку, ринок залишається досить волатильним, тому торгівельний тиждень пройде під знаком невисокої активності інвесторів і мінімальної зміни котирувань.
В свою ІГ "Сократ" Валерія Коцур повідомила, що "аутсайдерами" торгів у понеділок стали акції коксохімічних підприємств. Вона також відзначила, що новина про намір "Галнафтогазу" провести IPO призвела до різкого зростання паперів компанії на 25% (на "Українській біржі").
Експерт нагадала: на цьому тижні вийде великий блок новин із США, які охарактеризують стан споживчого сектора цієї країни, а також сектори нерухомості. Крім того, нафта і золото продовжують рости на фоні зниження долара, підтримуючи попит на акції представників сировинного сектора, додала В.Коцур.
Як вважає старший брокер ІК "Альтана Капітал" Олексій Рєпін, обмежити зростання українського ринку акцій можуть технічні рівні опору по найбільш ліквідних паперах. "Швидше за все, після досягнення вітчизняними фондовими індексами нових річних максимумів гравці спробують зафіксувати прибуток", - сказав він.
Як відзначив аналітик ІГ "ТАСК" В’ячеслав Іванишин, деяку підтримку фондовому ринку надали опубліковані Держкомстатом України макроекономічні дані, які свідчить про покращення ситуації в реальному секторі економіки країни. При цьому він відзначив, що вони не стали основоположними причинами зростання вітчизняного фондового ринку.
На "Українській біржі" в понеділок в лідерах зростання виявилися акції "Азовсталі" - на 4,41% і Єнакіївського металургійного заводу - на 4,01%. Ці ж папери і в лідерах за об'ємом торгів: оборот по акціях "Азовсталі" склав 3,469 млн грн., Єнакіївського метзаводу - 3,083 млн грн. Безумовний лідер по ліквідності - акції "Укрнафти", обсяг торгів якими склав 7,106 млн грн., при цьому акції подорожчали на 1,49%.
В цілому на "Українській біржі" зростання торкнулося більшості паперів, що торгуються, за винятком Новомосковського трубного заводу (-2,33%). Найбільше зростання зафіксоване серед компаній "Другого ешелону" - "Енергомашспецсталі" (+29,74%), "Хмельницькгазу" (+25%) і "Крименерго" (+9,01%).
На "Українській біржі" в понеділок обсяг торгів склав 30,0 млн грн., здійснено 1061 оборудка.
На "ПФТС" цього дня в лідерах торгів серед акцій була "Азовсталь" (+3,74%), Єнакіївський метзавод (+3,61%) і "Центренерго" (+1,3%).
На "ПФТС" в понеділок укладено угод на суму 12,706 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас