Литвицький: Ризик спаду залишається ключовим у балансі макроекономічних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Ризик спаду залишається ключовим у балансі макроекономічних ризиків

Валюта
380
Дані про сповільнення темпів падіння ВВП і в промисловості, оприлюднені в понеділок, викликають оптимізм, проте їх аналіз спільно зі статистикою про подальше скорочення капітальних інвестицій свідчить про те, що ризик спаду залишається ключовим в балансі макроекономічних ризиків, вважає керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
"В балансі макроекономічних ризиків поза конкуренцією виступає ризик спаду. Знадобиться багато зусиль, щоб відновити докризові обсяги виробництва. Тому Нацбанк зосередиться на підтримці зусиль зі зменшення спаду", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
Держкомстат цього дня повідомив, що падіння ВВП за підсумками третього кварталу 2009 року сповільнилося до 15,9% в порівнянні з 17,8% в другому кварталі і 20,3% - в першому. При цьому в жовтні значно покращилася динаміка промислового виробництва: його зниження в порівнянні з жовтнем 2008 року склало 6,2%, тоді як у вересні цей показник досягав 18,4%, серпні - 23,3%.
В той же час Держкомстат зафіксував скорочення обсягу інвестицій в основний капітал за підсумками дев'яти місяців 2009 року на 43,7%, що гірше від показника першого півріччя 43,3%.
"Всі новини заслуговують на увагу, не вдаючись до крайнощів: або надмірного позитивізму, або необґрунтованого градуса тривоги", - відзначив Литвицький.
За його словами, позитив викликає той факт, що якщо в другому кварталі було локальне сповільнення спаду, бо показники торгівлі і транспорту все ще продовжували погіршуватися, то тепер можна говорити про "дезрецесію, близьку до повноформатної".
В той же час радник глави НБУ вказав на те, що ширина кроку в бік сповільнення спаду в третьому кварталі була менша, ніж в другому кварталі - 1,9 процентних пункти (п. п.) в порівнянні з 2,5 п. п.
"В четвертому кварталі вітром для вітрил подальшого покращення динаміки ВВП буде низька база порівняння. В результаті, за моїми оцінками, ми закінчимо рік з 13% спаду", - вважає Литвицький.
При цьому він відзначив, що прогнозування ускладнюється відсутністю статистики по галузях, що виробляють третину ВВП (чисті податки, охорона здоров'я, освіта, фінансовий сектор), проте про подальше поліпшення показників можна говорити впевнено, тому що вже жовтень показує вплив бази порівняння, хоча справжня глибина спаду була зафіксована в листопаді і грудні 2008 року.
Литвицький додав, що інфляція за підсумками 2009 року склала близько 13%, що ще раз дає підстави стверджувати про необхідність боротися, насамперед, зі спадом.
Він нагадав, що для цих цілей Нацбанк розблоковував активні операції для банків, що отримали рефінансування, прийняв постанову, якою знижується тиск на банки при виконанні вимоги про адекватність капіталу, а також здійснюється лібералізація для товаровиробників в отриманні кредитів.
"Готується рішення щодо процентної політики, буде розширено перелік майна, що приймається в заставу, класифікований вид застав, відбитий зв'язок між класом банків, категорією майна, що закладається, і ставкою рефінансування на фінансове оздоровлення, тобто що надається на термін більше року", - додав Литвицький.
На його думку, прийде також час лібералізації резервних вимог і зниження робочих ставок по "овернайтному" рефінансуванню, які сьогодні є позитивними відносно інфляції.
Як вважає Литвицький, за підсумками четвертого кварталу-2009 може бути зафіксований мінімальний спад або навіть невеликий "плюс", проте перший квартал 2010 року з упевненістю вже має дати позитивний результат.
Радник глави НБУ додав: на такі заходи треба йти, бо статистика інвестицій в основний капітал залишається негативною, багато в чому кореспондуючись зі спадом у будівництві, який за підсумками 10 місяців склав 51,5%.
"Це створює тривогу для поліпшення показників у першому кварталі наступного року. На інвестиції треба звернути особливу увагу. Необхідно в бюджеті закладати відповідні переміщення, при всій повазі до ролі споживання", - вважає Литвицький.
Кажучи про підсумки листопада, він відзначив покращення динаміки в промисловості й на транспорті, де спад за підсумками 10 місяців сповільнився відповідно до 27,6% і 26,4% з 28,4% і 28,4% за підсумками дев'яти місяців. "Ці дві галузі, на які припадає 35,4% ВВП, по жовтню вселяють помірний оптимізм", - сказав радник глави НБУ.
В той же час він звернув увагу на ситуацію в сільському господарстві, де зростання сповільнилося з 3,3% за підсумками дев'яти місяців до 0,1% за підсумками десяти, що стало найгіршим показником цього року. За словами Литвицького, побоювання вселяє і подальше погіршення показників у торгівлі, де спад зріс з 16,2% до 16,3%. Він нагадав, що на ці дві галузі припадає приблизно 17% ВВП.
В зв'язку з цим він відзначив важливість необхідності підтримувати рівень споживання, і черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду був би значною підмогою.
"Небезпечно далі підривати споживання, але треба робити так, щоб не розігрівати інфляцію. На мій погляд, може бути знайдене правильне рішення при перегляді бюджету і є шанси знайти компроміс", - вважає радник глави НБУ.
На його думку, саме неясності в бюджеті стали основною причиною невпевненості МВФ щодо рішення про виділення Україні чергового траншу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас