Експерти: ВВП України в 2009 р може скоротитися більш ніж на 10%, але падіння не перевищить 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ВВП України в 2009 р може скоротитися більш ніж на 10%, але падіння не перевищить 15%

Казна та Політика
392
Валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2009 року може скоротитися більш ніж на 10% в порівнянні з 2008 роком, при цьому його падіння не перевищить 15%, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
За словами економіста інвестиційної компанії Concorde Capital Микити Михайличенка, поліпшення річної динаміки ВВП в третьому кварталі поточного року (до 15,9% за попередніми оцінками Держкомстату) сталося як за рахунок зниження бази порівняння, так і за рахунок зростання обсягів виробництва в поточному році.
На його думку, в четвертому кварталі саме ефект низької бази порівняння переважатиме, а істотного зростання відносно третього кварталу, наприклад, в промисловому виробництві, чекати не варто.
За оцінками Concorde Capital, загальне падіння ВВП за підсумками 2009 року складе 14-14,5%.
Згідно з оцінками інвестгрупи "ТАСК", ВВП країни в поточному році може знизитися на 14%, а в 2010-му - підвищитися на 2,5%. При цьому ключовим каталізатором зростання стануть орієнтовані на експорт сектори економіки.
Керівник аналітичного департаменту "ТАСК" Андрій Шевчишин чекає в четвертому кварталі 10%-го зниження ВВП, при цьому сильний тиск на показник, на його думку, чинить роздрібна торгівля.
При цьому він додав, що озвучені прогнозні показники хоч і надали певну підтримку фондовому ринку в понеділок, проте варто враховувати, що більшість компаній мали власні прогнози щодо зміни ВВП в третьому кварталі і, судячи з динаміки ринку, збіглися з оцінками основної маси гравців.
В зв'язку з цим експерт не чекає істотного впливу озвучених даних на фінансовий ринок.
В свою чергу, аналітики ІК "Альтера Фінанс" також говорять, що дані щодо падіння ВВП за третій квартал відповідають дійсності, і корелюють це з падінням роздрібного товарообігу (-16,3%) за той же період.
При цьому експерти цієї компанії прогнозують: за підсумками 2009 року падіння ВВП складе близько 10%.
Представники "Альтера Фінанс" підкреслили, що, згідно з документом уряду (Меморандум економічної та фінансової політики з МВФ), падіння ВВП за підсумками року має скласти 14%. "Отже, зростання в четвертому кварталі має скласти як мінімум 2%. "Проте, за статистикою, навіть в докризовий період четвертий квартал року є не найпоказовішим для ВВП. У зв'язку з цим чекати підвищення ВВП на необхідні 2% - дуже оптимістично в існуючих умовах", - вважають аналітики.
Економіст Astrum InvestmentManagement Олексій Блінов, у свою чергу, каже, що ослаблення спаду ВВП в третьому кварталі пов'язане з двома статистичними чинниками. "По-перше, в третьому кварталі 2008 року в багатьох галузях української промисловості, а також в будівництві спостерігався спад, що створює статистичний ефект низької бази порівняння. По-друге, обсяги виробництва в ключових галузях промисловості поступово зростали з початку 2009 року, що і призвело до поліпшення динаміки", - вважає Блінов.
При цьому він відзначив, що Astrum InvestmentManagement ставить прогноз падіння реального ВВП за підсумками 2009 року 13% на перегляд у бік погіршення. "Проте вже сьогодні можна констатувати, що спад економіки країни за підсумками року не повинен перевищити 15%", - упевнений Блінов.
Експерт згоден з думкою колег в тому, що оприлюднена оцінка по ВВП істотно вплине на настрої українського фондового ринку. "Вона (динаміка ВВП) підтверджує консенсусну думку, що сформувалася, щодо того, що українська економіка пройшла "дно" і стала на шлях поступового одужання", - сказав він.
Керівник відділу аналітики інвестиційної компанії Phoenix Capita Дмитро Романович також вважає, що сповільнення падіння ВВП було доволі очікуваним. На його думку, окрім поліпшення показника за рахунок зниження бази порівняння, це пов'язано з тим, що продовжує відновлюватися промвиробництво, насамперед, металургія, яка на даний момент працює вже приблизно на 70% наявних потужностей в порівнянні з приблизно 50%, - на початку року. "Також досить швидко відновлюється машинобудування. Хороші замовлення мають підприємства, орієнтовані, перш за все, на Росію, де попит відновлюється достатньо швидко (вагонобудування, військове та енергетичне машинобудування та ін.)", - вважає Д.Романович.
За його прогнозами, в четвертому кварталі падіння ВВП ще більше сповільниться і складе 12,9% передусім за рахунок бази порівняння, що знижується.
Як повідомлялося, згідно з попередніми оцінками Держкомстату України, ВВП за третій квартал 2009 року в постійних цінах 2007 року знизився на 15,9% в порівнянні з аналогічним кварталом 2009 року.
ВВП України в першому кварталі 2009 року впав у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року на 20,3%, в другому - на 17,8%.
За оприлюдненим МВФ в червні цього року оновленим Меморандумом економічної та фінансової політики української влади, прогноз падіння ВВП країни в 2009 році через більш песимістичний, ніж очікувалося, розвиток світової економіки погіршений з 3% до 8%, а в номінальному вираженні - з 1112 млрд грн. до 990 млрд грн. У липні МВФ повідомив про подальше погіршення прогнозу - до 14%.
Уряд, що заклав у держбюджет-2009 зростання ВВП на 0,4%, досі офіційно не оприлюднив новий прогноз.
Мінекономіки чекає падіння української економіки цього року на 12%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас