Точка зору: НБУ має весь необхідний інструментарій для утримання стабільного валютного курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: НБУ має весь необхідний інструментарій для утримання стабільного валютного курсу

Валюта
639
Нацбанк має весь необхідний інструментарій для утримання стабільного валютного курсу. Таку думку висловив голова правління банку Форум Ярослав Колесник, коментуючи тенденції на валютному ринку України. Він підкреслив, що вплив політичних факторів в Україні на зміцнення або девальвацію гривні, як і раніше, великий.
"Саме тому складно сказати, чи буде гривня зміцнюватися або падати. Необхідне просто політичне рішення, тому що інструментів для утримання стабільного курсу у Нацбанку достатньо", - сказав він.
Я.Колесник уточнив, що мова йде, зокрема, про введення обов'язкового продажу 50% валютної виручки експортерам. Він також нагадав, що відповідний закон був прийнятий Верховною радою ще в червні, але і досі не підписаний президентом.
"Це говорить про бажання мати тверду і стабільну національну валюту. Якщо ви пам'ятаєте, коли вводилася гривня і був курс 1,76 грн. за дол., то діяло правило про обов'язковий продаж виручки експортерів протягом 5 днів. Економіка нормально працювала, і був експорт", - сказав голова правління банку "Форум".
Він також підкреслив, що скорочення термінів обов'язкового продажу 50% валютної виручки з 180 до 90 днів не призведе до скорочення експортних можливостей українських виробників. "Ми просто позбавимо їх можливості спекулятивного заробітку на курсі. Зараз вони можуть покласти валюту на банківський рахунок і чекати вигіднішого курсу. Навіщо їм продавати її зараз?" - відзначив Я.Колесник. Він також повідомив, що, за його даними, нині за межами України перебуває близько 8 млрд. дол. валютної виручки, отриманої національними експортерами.
"Тому припинення співпраці з МВФ не є критичним чинником для стабільності національної валюти. Як бачите, у нас є резерви для підтримки стійкого курсу", - резюмував голова правління банку "Форум".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас