АТЕС обіцяє зберегти антикризові заходи, поки економіка не зміцниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АТЕС обіцяє зберегти антикризові заходи, поки економіка не зміцниться

Казна та Політика
174
Лідери країн АТЕС вважають, що відновлення світової економіки ще нестабільне, і мають намір зберігати заходи із підтримки економіки аж до настання "довготривалого" періоду зростання.
На думку учасників саміту, котрий відбувся на вихідних, економіки країн регіону повинні при цьому перейти до збалансованішої моделі зростання.
"Ми не можемо повернутися до "звичної" моделі зростання. Наступного року ми приймемо на озброєння комплексну довготривалу стратегію зростання, спрямовану на більш збалансований розвиток наших економік і регіону в цілому, на розширення доступу до переваг економічного підйому для ширших верств населення і на захист довкілля", - говориться в підсумковій декларації саміту АТЕС, прийнятій в неділю.
Лідери країн АТЕС також зобов'язалися "прагнути до збільшення потенціалу зростання шляхом впровадження інновацій, до становлення економіки, заснованої на знаннях, і розглянути можливість доплати до заробітної плати або залучення пільг в прибутковому оподаткуванні в цілях стимулювання праці і підприємництв".
В заяві не говориться нічого про ситуацію на валютному ринку, проте міністри фінансів регіону минулого тижня підтвердили прихильність своїх країн ринковим принципам курсової політики.
Лідери країн АТЕС, яка спочатку була створена для просування принципів вільної торгівлі в регіоні, заявили, що відмовляються від будь-яких форм протекціонізму.
"Ми рішуче відкидаємо будь-які форми протекціонізму і підтверджуємо зобов'язання зберігати відкритість ринків, утримуватися від зведення нових бар'єрів для інвестицій і торгівлі товарами і послугами", - говориться в декларації.
Поки АТЕС відстає від заявленого раніше організацією графіка створення зони вільної торгівлі для розвинених країн Азійсько-Тихоокеанського регіону до 2010 року, для країн регіону, що розвиваються, - до 2020 року.
Лідери заявили про свою підтримку планів із досягнення довгоочікуваної угоди з нового, Дохійського раунду лібералізації світової торгівлі в 2010 році.
Як повідомило джерело в секретаріаті АТЕС, деякі учасники саміту досить жорстко висловилися за те, аби поставити перед парламентерами конкретніші терміни завершення раунду.
АТЕС - Азійсько-Тихоокеанський форум економічного співробітництва (Asia-Pacific Economic Cooperation Forum) - міжнародна економічна організація, створена для розвитку інтеграційних зв'язків між країнами басейну Тихого океану. В даний час об'єднує 21 країну: Австралію, Бруней, В'єтнам, Гонконг (спеціальний адміністративний район КНР), Канаду, Китай, Індонезію, Малайзію, Мексику, Нову Зеландію, Папуа - Нову Гвінею, Перу, Росію, Сингапур, США, Таїланд, Тайвань, Чилі, Філіппіни, Південну Корею, Японію. Заяви на вступ до АТЕС подали Індія та Монголія.
Місцем проведення наступного саміту АТЕС будуть Сполучені Штати - Гавайські острови.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас