Партія прем'єр-міністра Косова оголосила про перемогу на виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партія прем'єр-міністра Косова оголосила про перемогу на виборах

Казна та Політика
146
Правляча Демократична партія Косова оголосила про перемогу на перших з часів проголошення незалежності виборах. Про попередні результати повідомив прем'єр-міністр Косова Хашим Тачі. Офіційні дані очікуються найближчим часом, повідомляє ВВС.
Тачі назвав день виборів "найважливішим з часу оголошення незалежності". "Ми сьогодні підтверджуємо, що наша країна гідна незалежності і європейських перспектив", - заявив він, опускаючи свій бюлетень на дільниці в Пріштіні.
Незалежно від отриманих результатів, влада Косова визнала вибори в країні такими, що відбулися. За офіційними даними, 45% жителів Косова прийшли в неділю на дільниці, аби проголосувати на виборах до місцевих органів влади. Водночас, в общинах з переважно сербським населенням, ця цифра була від 13 до 25%.
Таку низьку явку експерти пов'язують з тим, що офіційний Белград і Сербська православна церква закликали співвітчизникам в Косовому не приходити на вибори. Вони заявили, що не братимуть участь у формуванні незалежної держави. А тих, хто проголосував і, тим більше, виставив свою кандидатуру, тут називають зрадниками, передають західні ЗМІ.
Міністр у справах Косова і Метохії в уряді Сербії Горан Богданович назвав минулі вибори "нелегітимними". За словами Богдановича, влада Косова використовувала "численні маніпуляції і порушення", проте це не допомогло змінити той факт, що явка сербів була низькою". "Всі, хто брав участь у виборах, повинні усвідомлювати, що вони не можуть представляти інтереси косовських сербів", - додав сербський міністр. Белград раніше неодноразово заявляв, що буде і далі визнавати законними лише ті органи влади в Косовому, які були сформовані в результаті торішніх виборів, проведених урядом Сербії.
Водночас, в крупному анклаві Грачаніца, недалеко від Пріштіни, вважають, що серби повинні зайняти місця в місцевому самоврядуванні, аби відстоювати свої інтереси, передає France-Presse. "Ми вважаємо меншою із двох бід участь у виборах, - передає його слова агентство. - І, можливо, це менше зло може бути трансформоване в щось хороше", - заявив лідер Сербського руху опору Момчило Трайковіч, підкресливши, що вони не визнають незалежності Косова, хоча і приймають ситуацію, що склалася.
Передвиборна ситуація в краї ускладнювалася і конфліктом між косовськими партіями, одну з яких очолює нинішній прем'єр Тачі, а іншу його попередник на цій посаді Рамуш Харадінай.
Нагадаємо, 15 листопада в Косово пройшли перші в історії незалежної держави вибори.
Голосування відбулось в 36 з 38 муніципалітетів Косова. Зокрема вибори відбулися в трьох нових муніципалітетах, в яких серби становлять більшість населення, - Грачаніца, Клокот і Ранілуг. Вибори в двох інших нових муніципалітетах також з сербською більшістю - в північній частині Косовської Мітровиці і Партеше - планується провести пізніше.
Заходи безпеки в неділю були посилені усюди, особливо в місцях компактного проживання сербів. Виборчі дільниці закрилися о 19:00 за місцевим часом (18:00 за Грінвічем). За виборами в Косово спостерігали декілька тисяч міжнародних спостерігачів. Офіційні результати будуть відомі вже через декілька годин.
Нагадаємо, в цілому на сьогодні з 192 держав, що входять до Організації об'єднаних націй (ООН), незалежність Косова визнали 63. Тут досі розквартировані тисячі миротворців з країн-членів НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас