Україна втрачає інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втрачає інвесторів

Казна та Політика
3268
В III кварталі Держкомстат зафіксував двократне - до $432 млн - прискорення відтоку прямих інвестицій з України. Експерти пояснюють виведення капіталу невизначеністю політичної ситуації в країні напередодні президентських виборів. На обсяг відпливу капіталу також вплине вилучення у російських інвесторів акцій "Укртатнафти" і "Луганськтепловозу".
За січень-вересень поточного року до України надійшло $3,95 млрд прямих іноземних інвестицій (ПІІ), що становить лише 46,3% від показника аналогічного періоду 2008 року, повідомив в п'ятницю Держкомстат. З них в III кварталі в економіку вкладено $1,25 млрд. Позитивну динаміку припливу капіталу показали Кіпр ($138 млн), Нідерланди ($97,1 млн), Австрія ($74,8 млн) і Німеччина ($49,9 млн). В цілому, як відзначає Держкомстат, з країн ЄС надійшло $1,05 млрд ПІІ, з СНД - $50 млн, з інших країн - $144 млн.
При цьому більш ніж удвічі збільшився відтік капіталу. Якщо за I півріччя інвестори вивели з країни $414 млн, то за III квартал - ще $432 млн. Унаслідок відтоку і курсової переоцінки приплив ПІІ в III кварталі скоротився до $614 млн. Опитування керівництва інвестиційних компаній, проведене в жовтні дослідницьким центром SEOLA Group, показало значне погіршення інвестиційного клімату в Україні.
За його даними, 69% керівників ІК не збираються найближчим часом вивчати питання інвестування в економіку країни. При цьому 34% іноземних ІК, які вже працюють в країні, збираються піти з України, а 26% - заморозити свої проекти.
Визначити джерела відтоку коштів складно - Держкомстат вказує лише показники найбільших країн-інвесторів. Серед них відтік інвестицій в III кварталі зафіксований до Росії (-$63,6 млн) і Швеції (-$2,7 млн). У I півріччі був зафіксований великий відтік в США (-$95,4 млн). Що стосується окремих галузей, то вилучення інвестицій сталося у сфері операцій з нерухомістю (-$136,9 млн) і харчовій галузі (-$44 млн).
Експерти пояснюють відплив капіталу очікуванням президентських виборів і зміною економічної політики країни. "В Україні збільшення відпливу іноземного капіталу традиційно фіксується напередодні виборів, тому варто чекати, що ця тенденція посилиться в IV кварталі", - зазначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. Але аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов оцінює відплив капіталу позитивно, оскільки це означає пожвавлення економічної ситуації. Інвестори були готові вийти з українських компаній ще в початку року, але на них не було покупців, упевнений аналітик.
Звітність IV кварталу буде гіршою ще і тому, що в жовтні-листопаді на підставі судових рішень російські інвестори втратили 28,77% акцій "Укртатнафти" і 76% акцій "Луганськтепловозу". Згладити статистику може збільшення капіталу Промінвестбанку російським Внешэкономбанком. "У IV кварталі Держкомстат врахує збільшення статутного капіталу Промінвестбанку на суму $500 млн", - сказав Блінов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас