Нацбанк наголошує на нереалістичності бюджету 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк наголошує на нереалістичності бюджету 2010 року

Казна та Політика
327
Необхідно створити реалістичний бюджет з доходами, видатками і дефіцитом, які не викликали б ні в кого сумнівів, заявив виконавчий директор Національного банку з макроекономічних питань Ігор Шумило.
Він підкреслив, що "бюджетні розрахунки беруться зі стелі", нагадавши при цьому, що в нинішньому бюджеті закладено і не переглянуто зростання ВВП на 0,4% та інфляція 9,5%.
"При розрахунках на 2010 рік в ролі бази використовувалися так і не скореговані доходи бюджету цього року. Ви ж всі бачите, що з ними відбувається, і навіть не потрібно запитувати, чи можуть вони служити вірогідною основою для розрахунків майбутнього бюджету. Кого ми обманюємо, окрім самих себе?", - акцентував він.
Шумило уточнив, що прямий дефіцит бюджету, згідно з меморандумом з МВФ, закладений на цей рік у розмірі 55 млрд. грн., плюс 24 млрд. дефіциту "Нафтогазу" і плюс 25 млрд. грн. на капіталізацію банківської системи.
"Капіталізація буде меншою, борг НАК "Нафтогаз" залежатиме від джерел, які будуть знайдені для його покриття. І дефіцит безпосередньо бюджету залежатиме, знову-таки, від джерел, які будуть знайдені", - пояснив він.
Шумило переконаний, що необхідно при цьому концентруватися на допомозі тим, хто по-справжньому надзвичайно незахищений, зокрема це стосується інвалідів та пенсіонерів.
"Можливо, доведеться недодати тим, хто зараз теж не розкошує, але все-таки якось зводить кінці з кінцями. Але це потрібно зробити заради утримання фінансової стабільності", - підкреслив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас