МВФ: Країни Азії мають зіграти провідну роль в переформуванні глобальної економіки після завершення кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Країни Азії мають зіграти провідну роль в переформуванні глобальної економіки після завершення кризи

Казна та Політика
420
Директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан закликав країни Азії зіграти провідну роль у спрямуванні глобальної економіки на новий і стійкіший шлях глобального економічного зростання.
"Це не лише відповідає економічній значимості Азії, але і необхідно, враховуючи, що Азія є важливим компонентом вирішення проблеми", - заявив він, виступаючи сьогодні на конференції, організованій Валютним управлінням Сингапуру.
Міцність економіки країн Азії допомогла їм пережити глобальну фінансову кризу, і нині цей регіон веде світ шляхом підйому економіки, - сказав він. МВФ чекає, що наступного року темпи зростання ВВП країн Азії складуть 5¾ відсотка, що майже удвічі перевищує прогнозоване зростання на рівні 3 відсотків для глобальної економіки. "Завдяки міцним основним економічним показникам, а також швидким і сильним у відповідь заходам політики, країни Азії мали значно вищі показники, ніж решта регіонів світу і, таким чином, зіграли важливу роль у підтримці глобального економічного підйому", - сказав він.
Для того щоб добитися успіху в довгостроковій перспективі, країнам Азії необхідно буде адаптуватися до нових економічних викликів після закінчення кризи. "Зокрема, - заявив він, - оскільки темпи зростання експорту небезмежні, внутрішній і регіональний попит повинен буде відігравати все більш важливу роль у підтримці економічного зростання країн Азії. Відзначивши зростаючу роль країн Азії на міжнародних форумах - зокрема в рамках Групи 20 і МВФ, - Стросс-Кан заявив, що "настав час для країн Азії скористатися своїм сильнішим голосом і зробити свій внесок до глобальних зусиль з переформовування економічних і фінансових умов".
Аналізуючи глобальний контекст, директор-розпорядник відзначив, що, хоча він сподівається на те, що світова економіка пройшла поворотний момент, економічний підйом залишається "неміцним". Тому він настійливо закликав розробників політики не скасовувати заходи підтримки економіки, доки підйом не стане достатньо міцним і, зокрема, поки не з'являться умови для зниження безробіття. Він відзначив, що "в деяких країнах з ринком, що формується, включаючи низку країн Азії, економічний підйом просунувся далі і заходи кризової підтримки можуть бути скасовані раніше". Проте в інших країнах слід зберігати заходи політики стимулювання. Стросс-Кан вказав, що, хоча відновлення припливу капіталу в низку країн Азії відображає сприятливі перспективи розвитку економіки регіону, він може негативно позначитися на країнах-отримувачах капіталу. У розпорядженні розробників політики є інструменти для зменшення такої дії, - сказав він. Він також відзначив необхідність зменшення ризику протекціонізму перед лицем зростаючого безробіття в країнах з розвиненою економікою.
Стросс-Кан визначив три пріоритети політики для глобальної економіки після закінчення кризи:
1. Перебалансування глобального попиту. У країнах, які мали чимале негативне сальдо по рахунку поточних операцій, необхідно підвищити національні заощадження; у багатьох з цих країн - наприклад, у Сполучених Штатах - ключове значення має фіскальна консолідація. З іншого боку, в країнах, які мали велике позитивне сальдо по рахунку поточних операцій, - наприклад, в Китаї - необхідно підвищити внутрішній попит. Заходи політики, направлені на збільшення високоприбуткових інвестицій, допомогли б скоротити надмірні заощадження країн Азії, а також стимулювали б внутрішній попит, - сказав він. Інвестиції країн Азії в інфраструктуру, освіту і "зелені" технології володіють великим потенціалом, і він додав, що "з тим щоб світ добився успіху в перебалансуванні попиту, необхідно дати можливість обмінним курсам відображати середньострокові основні економічні показники".
2. Зміцнення міжнародної валютної системи. Стросс-Кан заявив, що криза зі всією очевидністю вказала на необхідність в додаткових формах "глобального фінансового страхування" і що МВФ володіє потенціалом для надання такого ефективного і надійного страхування. Проте, незважаючи на те, що ресурси Фонду були збільшені під час кризи, як відзначив Стросс-Кан, для того, щоб виконувати роль "дійсно надійного кредитора останньої інстанції" для всіх країн світу, МВФ будуть потрібні великі ресурси. Що стосується ролі країн Азії, то, як сказав Стросс-Кан, обіцяні резерви в рамках Чиангмайської ініціативи є важливим доповненням до фінансування МВФ. Він доповнив, що "нам необхідно продумати способи об'єднання цих регіональних ресурсів - а також ресурсів інших регіонів - з нашою Гнучкою кредитною лінією, щоб зробити цей інструмент ще ефективнішим".
3. Створення безпечнішої і стабільнішої фінансової системи. Стросс-Кан заявив, що в країнах Азії необхідність реформування фінансових інститутів і систем істотно менша, ніж в країнах, що опинилися в епіцентрі кризи, що багато в чому пов'язане зі значними перетвореннями, проведеними після кризи 1997-1998 років. Проте він застеріг, що "країни Азії повинні не втрачати пильності", оскільки можуть з'явитися нові ризики, і закликав розробників політики зберегти на перспективу сильні режими нагляду. В той же час він заявив, що країни Азії не повинні брати неправильні уроки з кризи, а саме вони не повинні вважати, що фінансовий розвиток є ризикованим і що тому слід знизити значення, що надається йому. "Подальший розвиток фінансових ринків Азії, зокрема ринків капіталу, матиме особливе значення для найбільш ефективного використання істотних заощаджень регіону в цілях підтримки внутрішнього попиту".
Стросс-Кан заявив, що сильне представництво країн Азії в Групі 20 служить основою, що дозволяє їм зробити цінний внесок у переформовування глобальної фінансової архітектури. Оскільки наступного року Корея прийматиме нараду Групи 20, "увага світу багато в чому буде звернена на країни Азії, і це буде пов'язано з високими очікуваннями того, що країни регіону поведуть глобальну економіку до нового періоду стійкого і сильного економічного зростання". Реформи управління МВФ - які дозволять істотно збільшити частку квот Азії - є важливим елементом цього процесу, - сказав він.
Він підкреслив, що МВФ шукає нові способи для поглиблення своєї взаємодії з країнами Азії. Одним з кроків є зміцнення механізмів інформування Фонду про думки країн Азії, зокрема за допомогою нової консультативної групи видних діячів (яка провела свою першу нараду під час даної поїздки до Сингапуру). Фонд також прагне зміцнити свої зв'язки з АСЕАН та іншими регіональними групами. Стросс-Кан підкреслив, що МВФ адаптує свою діяльність до потреб окремих держав-членів і для цього вносить важливі зміни до своїх кредитних інструментів і порівняльний аналіз між країнами.
Для країн Азії, як сказав на завершення Стросс-Кан, зміни відкривають "величезні можливості зробити свій внесок до переформовування глобальної економіки після закінчення кризи". Що стосується МВФ, зміни "дозволять нам укріпити свою легітимність в очах наших держав-членів і, отже, працювати ефективніше".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас