Тігіпко: Залізниця потребує не кредитів, а реформування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Залізниця потребує не кредитів, а реформування

Казна та Політика
388
Чим довше уряд зволікатиме з реформою Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця"), тим серйознішими будуть фінансові проблеми відомства, і ніякі кредити не допоможуть, вважає кандидат в президенти України Сергій Тігіпко. Так він прокоментував повідомлення про технічний дефолт "Укрзалізниці" по синдикованому кредиту банку Barclays. Відомство не змогло погасити тіло позики в обсязі $118 млн, термін виплати за якою настав 11 листопада. Зараз "Укрзалізниця" веде переговори про реструктуризацію боргу.
"Проблеми "Укрзалізниці" дуже схожі на проблеми "Нафтогазу". Обидві держструктури настільки інертні, неефективні і корумповані, що просто не можуть правильно розпорядитися кредитами, лише закриваючи позиковими коштами проломи в своїх бюджетах", - підкреслив С.Тігіпко.
За його словами, вже цього року пропускна спроможність залізниці не змогла б задовольнити зростаючі потреби економіки в перевезеннях.
Політик переконаний, що залізниці країни терміново необхідна тарифна реформа. "Зараз в основі тарифу лежить стара система розрахунку собівартості перевезень з численними коректуючими коефіцієнтами, які на свій розсуд визначають чиновники "Укрзалізниці". Це рай для корупціонерів. Потрібно ліквідувати адміністративно-територіальну структуру залізниць, поділивши перевезення на вантажні й пасажирські, а ті, у свою чергу, - на дотаційні та комерційні. Це дозволить зменшити число пільговиків і зробити тариф прозорішим", - упевнений С.Тігіпко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас