Кредитів готівкою немає, але будуть через півтора місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитів готівкою немає, але будуть через півтора місяці

Кредит&Депозит
662
За останні три місяці кількість банків, що видають нецільові беззалогові кредити готівкою, скоротилась з чотирьох установ до однієї. Експерти вважають, що таке затишшя тимчасове і активна пропозиція продукту почнеться вже з перших місяців 2010 року.
За даними Prostobank.ua за станом на 09.11.2009 лише одна установа з 50-ти банків-лідерів по активах кредитує населення готівкою без застави: Індекс-банк видає позики з максимальною сумою 15 000 гривнями строком до трьох років, під реальні ставки від 55,69% до 60,69% реальних річних, при цьому обов'язкова наявність поручителя, а мінімальний вік позичальника - 25 років.
Ще три місяці тому кредити готівкою надавали чотири банки, а в період зима-весна 2009 - тобто в самий розпал кризи - цілих сім фінустанов.
На думку банківських експертів, зниження активності банків у сфері кредитування готівкою пов'язане не лише з ризиками беззалогового кредитування. "Є вимога Національного банку з контролю за цільовим використанням виданих регулятором кредитів, виконання якої дуже важко дотримуватись при видачі таких кредитів. Також необхідно розуміти, що останнім часом, загальний настрій населення змінюється у бік зниження бажання "жити в кредит" і більше зберігати. Нарешті, на ринку потенційних споживачів нецільових кредитів готівкою залишилися позичальники, які беруть такі кредити на погашення вже прострочених боргів в інших банках", - описує ситуацію Михайло Власенко, голова правління Астра Банку.
Тим не менше, експерти передбачають швидке відродження кредитування готівкою. "Сьогоднішня структура залучення пасивів передбачає залучення короткострокових коштів, строком від 3 до 6 місяців. Тобто, для того, щоб розмістити їх в активні операції банки повинні працювати з кредитами з швидкою обіговістю (кредитні карти, кредити готівкою, споживчі кредити в точках продажів). Вже з початку 2010 року активність в цьому сегменті істотно збільшиться", - прогнозує Цветан Петринін, заступник голови правління VAB Банка.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас