Зниження ринку акцій РФ в четвер стримало зростання індексів у США на статистиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження ринку акцій РФ в четвер стримало зростання індексів у США на статистиці

Фондовий ринок
106
Зниження російського ринку акцій в четвер, що підігрівається падінням нафти, стримало зростання індексів в США на непоганій статистиці з ринку праці і звіті Wal-Mart.
За підсумками торгів індекс ММВБ становив 1315,78 пунктів (-0,03%), індекс РТС - 1425,34 пунктів (-0,64%); ціни більшості "фішок" на біржах знизилися в межах 0,1-4%.
Фьючерс на індекс РТС впав до базового активу на 14,8 пунктів, що говорить про помірно негативний настрій гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1% на ФБ ММВБ), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-0,5%), "Норникеля" (РТС: GMKN) (-1% і -4% у РТС), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,3%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (-0,4%).
Також пішли в "мінус" акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-2%) на тлі корекції золота вниз після досягнення нових історичних максимумів (в ході торгів котирування золота досягали $1123,4 за тройську унцію, а до вечора впали до $1114,4).
Подорожчали акції "Роснефти" (РТС: ROSN) (+2%), "Татнефти" (РТС: TATN) (+2%), звичайні папери Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+0,5%).
Разноспрямовану динаміку показали "префи" "Транснефти" і Сбербанку, що зробили рокіровку в індексі MSCI Russia: "префи" Сбербанку увійшли в розрахунок індексу і зросли на 0,3%, папери "Транснефти" виключені з бази розрахунку індикатора і впали на 4,9%. До індексу MSCI Russia також увійшли звичайні акції "Інтер РАО ЄЕС" (РТС: IRAO) і виключені папери "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-0,3%).
Реакція ринку на виступ в четвер президента РФ Дмитра Медведєва з посланням Федеральним Зборам виявилася нейтральною.
Європейські індекси до вечора четверга зросли в межах 1% (індекс FTSE піднявся на 0,6%).
Підтримку Європі надали дані про промвиробництво в єврозоні, яке у вересні зросло 5-й місяць поспіль, хоча і виявилося ледве гіршим за очікування. Обсяг промвиробництва збільшився у вересні на 0,3% в порівнянні з серпнем (очікувалося зростання на 0,5%) і скоротився на 12,9% відносно вересня 2008 року (очікувалося падіння за рік на 14,1%).
Крім того, кращою за очікування виявилися статистика з ринку праці США і звіт компанії Wal-Mart, що спровокували локальний стрибок світових індексів. Кількість первинних заявок на виплати з безробіття в США минулого тижня зменшилась на 12 тис. - до 502 тис. - мінімального рівня з січня, експерти чекали зниження на 2 тис.
Чистий прибуток найбільшого світового ритейлера Wal-Mart в третьому фінансовому кварталі становив 84 центи на акцію, що перевершило середній прогноз експертів в 81 цент на акцію.
Aмериканські індекси виросли на 0,1-0,4%, підйом стримували заяви прем'єра Держради КНР Веня Цзябао про те, що відновлення світової економіки буде повільним і "проблемним".
Ф'ючерс на нафту марки WTI до закриття торгів в Росії подешевшав до $78,51 за барель (-1,8%) на тлі зміцнення долара (євро впав нижче $1,49), а після виходу в 19:00 мск даних із запасів сировини в США минулого тижня падіння нафти продовжилося - ціна впала нижче $78 за барель.
Згідно із статистикою, запаси нафти збільшились на 1,76 млн барелів (очікувалося зростання на 1 млн барелів), запаси бензину - на 2,56 млн барелів (очікувалося зростання на 0,35 млн барелів).
За оцінкою аналітика компанії "NetTrader.ru" Богдана Зварича, звернення президента РФ Д.Медведєва з посланням Федеральним Зборам в цілому не змінило настроїв на ринку, проте паралельне погіршення зовнішнього фону сприяло посиленню продажів.
Як зазначає начальник управління цінних паперів Газенергопромбанку Володимир Ларіонов, індекс ММВБ в четвер балансував довкола рівня закриття попереднього дня. Статистика з ринку праці в США вийшла нейтральною і не мала істотного впливу на хід торгів, а в п'ятницю ринок, швидше за все, продовжить консолідацію біля рівня 1320 пунктів за індексом ММВБ, вважає він.
Аналітик УК "Райффайзен Капітал" Сергій Тюканько звернув увагу на новини від Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), що заявило, що підвищення цін на нафту, яке спостерігається останнім часом, загрожує дещо пригальмувати процес виходу з рецесії. На думку МЕА, попит на нафту також відновлюватиметься набагато повільніше, якщо в 2010 році ціни на неї продовжуватимуть зростати. Від того, в який бік зміститься баланс цих суперечливих векторів, багато в чому залежатиме динаміка російського нафтогазового сектора і вітчизняного фондового ринку в цілому, вважає аналітик.
"Індекс ММВБ весь день торгувався біля позначки1310 пунктів. Найближча підтримка розташована на рівні 1280 пунктів, опір - 1380 пунктів", - зазначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещєв також констатував нейтральну динаміку ринків, де відбувається консолідація поблизу ключових рівнів.
На російському ринку лідером падіння виступила "Транснефть" (РТС: TRNF), оскільки новина про виключення акцій компанії з розрахунку індексу MSCI Russia спровокувала сповна закономірне "розвантаження" інвестиційних портфелів. Зараз ціна "префів" трубопровідної монополії вже наближається до рівня 23,5 тис. рублів, нижче за яке стоять "стоп-лосси" багатьох гравців.
Впевнено себе відчували в четвер папери "Фармстандарта" (РТС: PHST) (+7,3%), причиною чого стала епідемія грипу, що не лише продовжується, призводячи до дефіциту арбідолу в аптеках, але заява президента РФ Д.Медведєва про те, що фармацевтика стане одним з пріоритетів інноваційного розвитку країни.
Глава департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирило Алексеєв як і раніше рекомендує утримуватися від інвестицій на ринку акцій зважаючи на загрозу сильної корекції з найближчою метою 1270 пунктів за індексом ММВБ.
Подібної думки дотримується начальник відділу аналізу ринку акцій ІК "Велес Капитал" Ілля Федотов, що вважає, що "ринок практично повністю вичерпав резерви для зростання в короткостроковій перспективі" і вірогідніший рух ринку у бік пониження.
Фондові індекси США завершили торги в середу зростанням, при цьому значення Standard & Poor's 500 досягло максимального рівня за останніх 13 місяців.
Подорожчали акції гірничодобувних компаній на хороших даних про економіку Китаю і Японії, а також завдяки зростанню вартості золота до рекорду на тлі падіння курсу долара США третій день поспіль.
Обсяг промислового виробництва в КНР в жовтні виріс на 16,1% в річному обчисленні - це максимальне значення з березня 2008 року. Роздрібні продажі підвищилися минулого місяця на 16,2%, а профіцит торговельного балансу збільшився майже удвічі в порівнянні з вересневим рівнем на тлі мінімальних цього року темпів скорочення експорту.
Замовлення на продукцію машинобудування в Японії, що є індикатором бізнес-інвестицій на найближчі три-шість місяців, зросли у вересні на 10,5%, значно перевищивши прогноз експертів, які в середньому чекали підвищення на 4,1%.
Крім того, глави федеральних резервних банків США дали зрозуміти, що не мають наміру найближчим часом збільшувати облікові ставки. Керівники окружних банків Федеральної резервної системи вважають, що американський ЦБ повинен зберігати ставки на нинішньому мінімальному рівні зважаючи на проблеми, що зберігаються, із зайнятістю і з врахуванням повільних темпів підйому економіки.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в четвер знизилися акції "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (-3,2%), ТГК-14 (РТС: TGKN) (-3,1%), "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (-2,9%).
Подорожчали папери "Фармстандарту" (+7,3%), "Верофарма" (РТС: VRPH) (+5,5%), ТГК-1 (+2,9%), МТС (РТС: MTSS) (+1,2%).
Згідно зі звітом ТГК-1 за 9 місяців по РСБУ, виручка компанії зросла на 16,2%, прибуток від продажів - в 5,2 разу, прибуток до оподаткування - в 17,6 разу.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС в четвер склав $8,218 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $492,862 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 60,597 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 18,353 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас