США отримають майже необмежений доступ до банківських даних європейців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США отримають майже необмежений доступ до банківських даних європейців

Казна та Політика
518
Європейський Союз має намір надати США практично необмежений доступ до даних європейських банківських клієнтів, повідомляє газета Financial Times Deutschland. У розпорядження газети потрапив проект договору із США, підготовлений урядом Швеції, котра головує зараз в ЄС. Згідно із цим документом, американські спецслужби, які ведуть боротьбу з тероризмом, надалі зможуть легально отримувати дані про міжнародні і державні грошові перекази, здійснювані в межах Європи.
В проекті договору підкреслюється, що запити американської сторони мають бути обґрунтовані і максимально конкретизовані. Проте якщо такий запит не буде сформульований чітко, то в розпорядження американських спецслужб відповідні дані передаватимуться в пакеті, включаючи ім'я, адресу, номер рахунку і паспорта банківського клієнта.
При цьому, згідно з інформацією Financial Times Deutschland, американці отримають доступ не лише до даних бельгійського підприємства Swift, що забезпечує більшість міжнародних грошових переказів в ЄС, Африці і на Близькому Сході, але і до даних національних компаній, котрі займаються грошовими переказами.
Швеція як голова ЄС, має намір забезпечити прийняття цієї угоди ще до 1 грудня, коли набуде чинності Лісабонський договір, що надає Європейському парламенту право голосу в питаннях юстиції і внутрішньої політики, зазначає агентство AFP. Європейські міністри повинні прийняти цей документ 30 листопада.
Депутат Європарламенту від партії "зелених" Ян Філіпп Альбрехт назвав "афронтом" той факт, що договір про банківські дані проштовхується настільки поспішно без жодного парламентського контролю всього за день до набуття чинності Лісабонського договору. Посли ФРН, Франції, Фінляндії і Австрії в Брюсселі також вже висловили свої сумніви щодо прийняття договору.
Договір про доступ американців до банківських даних європейців діятиме до січня 2011 року. Після цього оновлений договір буде укладатись вже за участю Європарламенту.
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу відкрили дорогу до підписання цієї угоди в кінці липня 2009 року. Американські слідчі за допомогою сервера в США вистежують імена і адреси європейців, що здійснюють переклади, ще з часу терактів 11 вересня 2001 року. Новий договір необхідний для того, що надалі банківські дані європейців зберігались лише на території ЄС.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас