Експерт: Продовження строку повернення валютної виручки недостатньо для вдосконалення операцій із нерезидентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Продовження строку повернення валютної виручки недостатньо для вдосконалення операцій із нерезидентами

Валюта
1159
Отримання дозволу на продовження терміну повернення валютної виручки - на практиці процедура складна, витратна і для суб'єктів господарської діяльності невигідна, вона не полегшує їм проблему здійснення операцій з іноземними суб'єктами, вважає партнер практики банківського і фінансового права юридичної компанії "Бейкер і Макензі" Ігор Олехов.
"Мінекономіки може із формальних причин, як, наприклад, невідповідність чинному законодавству документів, поданих резидентом, відмовити у видачі такого висновку (про продовження термінів повернення валютної виручки) або видати його пізніше, ніж через 10 робочих днів. Жодних наслідків в даному випадку для Мінекономіки не буде", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи указ президента, яким уряду і Національному банку України (НБУ) пропонується розглянути можливість продовження терміну повернення валютної виручки шляхом внесення відповідних коректив до законодавства.
Як пояснив юрист, згідно з положенням про порядок видачі висновків відносно продовження термінів розрахунків із зовнішньоекономічних операцій, затвердженим наказом Мінекономіки №15 від 18 січня 2008 року, міністерство протягом 10 робочих днів (раніше термін становив 40 днів) зобов'язане видати відповідний висновок.
Крім того, процедура отримання цього дозволу регулюється порядком, затвердженим постановою уряду №1409 від 29 грудня 2007 року, додав Олехов.
На його думку, раціональніше було б зробити процедуру продовження даних термінів для технологічно складних виробництв і бізнесів просто "повідомною", встановивши при цьому жорсткі санкції за її порушення.
Олехов також зазначив, що відповідні норми закону "Про розрахунки в іноземній валюті", прийняті ще в 1994 році, безнадійно застаріли, а нових ідей з регулювання даного питання Верховна Рада не запропонувала, крім того, що своїм жовтневим рішенням просто відновила колишній термін в 90 календарних днів замість 180-денного терміну, що діяв раніше.
"Така норма створює проблеми для бізнесу в машинобудуванні та інших сферах з інтенсивним використанням складних міжнародних виробничих процесів, де терміну в 90 календарних днів для виконання зовнішньоекономічних контракту недостатньо".
Таким чином, за словами Олехова, правила, котрі регулюють терміни повернення валютної виручки, необхідно переглянути і бажано в дещо іншому напрямі, ніж це зробила Верховна Рада.
"Порядок повернення валютної виручки необхідно реформувати кардинально", - сказав він.
Як повідомлялося, згідно з указом президента від 9 листопада, НБУ також запропоновано пропрацювати питання відносно приведення вимог до капіталу і резервування коштів банків у відповідність з міжнародними стандартами і у разі потреби підготувати відповідний законопроект.
Парламент України в жовтні 2009 року затвердив закон, яким обмежується валютне кредитування фізичних осіб і скорочується термін повернення до України валютної виручки з 180 до 90 днів.
Представники Асоціації українських банків вважають, що це рішення Верховної Ради позитивно позначиться на валютному ринку і банківській системі країни.
Повна версія коментаря юриста доступна в тижневому випуску "Огляд законодавства".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас