Єврокомісія сподівається на подальшу сплату Києвом російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія сподівається на подальшу сплату Києвом російського газу

Енергетика
212
В Європейської комісії "не вперше бачать коментарі" російської сторони про можливе припинення постачань газу в разі відсутності платежів від України, заявив представник Європейської комісії Марк Грей.
В комісії також поінформовані про оплату, здійснену Україною минулого тижня, і сподіваються, що такі платежі відбуватимуться і в майбутні місяці, сказав він на брифінгу в Брюсселі в четвер, коментуючи останні заяви прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна.
"Як ви знаєте, це не вперше, коли ми бачимо такі коментарі. З травня комісія тісно працює (зі всіма сторонами, - ред), аби гарантувати, що не буде подальших перебоїв постачань газу європейським громадянам", - сказав він.
Грей нагадав, що минулого тижня президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу особисто говорив з президентом України Віктором Ющенком з цього питання.
"Ми продовжуємо працювати з українською владою щодо реформ, які вона повинна провести.
Як повідомлялося, 11 листопада Путін заявив, що російська сторона скорочуватиме подачу транзитного газу через Україну, якщо Київ почне незаконний відбір неоплачених енергоресурсів.
"Будуть платити нам партнери за постачання для внутрішнього вжитку - значить, отримуватимуть для внутрішнього вжитку, не платитимуть за постачання для внутрішнього вжитку в Україні - значить, не отримуватимуть. Якщо не отримуватимуть, швидше за все, буде відбір з експортного трубопроводу. Як почнеться відбір, ми зменшуватимемо подачу", - заявив Путін. Відповідаючи на питання про гарантії зимових постачань газу до Європи, прем'єр підкреслив, що з цим питанням "сьогодні потрібно звертатись не до Росії".
"Фінансові можливості платити є в Україні, це нам підтверджує МВФ. Проблема в тому, що там йде, крім усього іншого, ще і виборча президентська боротьба і, як ви знаєте, керівник уряду і президент (України) знаходяться в різних таборах, у них є свої внутрішньополітичні інтереси", - сказав Путін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас