Інфляція та безробіття зменшаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція та безробіття зменшаться

Казна та Політика
746
Аналітики 12 організацій передбачають, що Україну чекає економічний підйом зі всіма супутніми ознаками: зменшенням безробіття, зростанням доходів в бюджеті і позитивним сальдо зовнішньої торгівлі.
"Жовтневе (п'яте за рахунком) опитування стало незвичайним. Ми востаннє запитували аналітиків, якими вони бачать підсумки 2009 економічного року, і вперше запитували, як змінюватимуться макроіндикатори в 2010 р.", - розповів організатор проекту, науковий редактор журналу "Експерт-Україна" Андрій Блінов.
В жовтні свої оцінки надали Інститут економічних досліджень і політичних консультацій, Міжнародний фонд Блейзера, Міжнародний центр перспективних досліджень, представництво Світового банку в Україні, компанії Astrum Investment Management, Concorde Capital, Foyil Securities, Phoeniх Capital, ІГ "Сократ", БТА-банк, FOREX Club та журнал "Експерт".
За словами пана Блінова, прогнозні показники на 2009 р. продовжили погіршуватися. Наприклад, в червні аналітики чекали, що ВВП України впаде на 12,8%. Тепер вони передбачають зменшення на 13,9%. Те ж саме щодо інфляції в 2009 р. Замість червневих 16,5% тепер очікуються 14,8%. Хоча в цілому дефлятор ВВП зменшився з 14,8% до 13% за рахунок того, що виробники скинули ціни сильніше, ніж очікувалося.
Водночас є позитивні передумови для зменшення безробіття. У червні більшість експертів передбачали, що за підсумками року рівень безробіття становитиме 11,5% (за методикою МОП). Сьогодні очікуються лише 10,5%. В цілому прогнози стали відрізнятися один від одного менше. "До кінця року залишилось два місяці", - пояснює Блінов.
Що стосується 2010 р., поки аналітики не допускають таких величезних невідповідностей в цифрах, як в 2009 р. "найпесимістичніший прогноз дефіциту складає 6% ВВП. Ніхто з прогнозуючих організацій не чекає балансування бюджету, а ось що стосується торговельного балансу, тут виникне довгожданий профіцит. На думку експертів, це стане (разом зі зростанням виробництва) достатньою умовою для стабілізації змінного курсу", - дав загальну оцінку Андрій Блінов.
В основному аналітики чекають, що в 2010 р. номінальний ВВП становитиме 1,092 млрд. грн. і зросте на 3,4%. Легкий плюс на рівні 2-6% очікується у всіх секторах, які дають основний приріст в доданій вартості: у промисловості, торгівлі, будівництві, транспортній галузі і сільському господарстві.
Споживча інфляція очікується на рівні 12,1%. Середньорічний змінний курс учасники опитування бачать на рівні 8,8 грн../$1 порівняно з 8,2 грн../$1 у поточному році.
Згідно із прогнозами, безробіття повинне істотно зменшитись. На кінець поточного року воно очікується на рівні 10,5% працездатного населення, а ось на кінець наступного року має зменшитись до 8,6%. Це дуже оптимістичний прогноз, особливо враховуючи досить скромне відновлення в різних секторах.
На превеликий подив, експерти чекають, що валютні резерви НБУ до кінця наступного року збільшаться до $27 млрд. з $26,3 млрд. на кінець поточного року. Нагадаємо, за підсумками жовтня резерви склали $27,7 млрд.
Втім, далеко не всі налаштовані так оптимістично. Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що жодна аналітична структура України не оцінює, з якими ризиками реально може зіткнутися країна. "Світова фінансова система знаходиться на порозі катаклізмів. Дуже ймовірно, що криза призведе до того, що країни почнуть відгороджуватися одна від одної і вибудовувати бар'єри на дорозі торгівлі. Український експорт в подібних умовах навряд чи матиме попит. Наші ж політики і аналітики живуть в якійсь окремій реальності. Їм здається, що вони знаходяться на сцені, тоді як реально стоять вже посеред лісу і на них з-за дерев дивляться ведмеді", - іронізує Яременко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас