Точка зору: Новий порядок ліцензування бюро кредитних історій передбачає незаконне розкриття банківської таємниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Новий порядок ліцензування бюро кредитних історій передбачає незаконне розкриття банківської таємниці

433
Передача функцій з ліцензування бюро кредитних історій від Міністерства юстиції у відання Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг створює благодатний ґрунт для порушення прав і свобод людини і громадянина унаслідок незаконного розкриття банківської таємниці, вважає юрист Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.
Таку думку вона висловила агентству "Інтерфакс-Україна" стосовно постанови Кабінету міністрів №1174 від 4 листопада "Питання державного регулювання бюро кредитних історій".
"Держфінпослуг ліцензуватиме вид господарської діяльності, який від самого початку суперечить положенням чинного законодавства щодо охорони банківської таємниці", - сказала Ю.Яшенкова.
Як вона пояснила ст.62 закону України "Про банки і банківську діяльність" визначає вичерпний перелік осіб, які мають право на отримання інформації, яка є банківською таємницею. І в цьому переліку не вказані бюро кредитних історій, відзначила юрист.
Крім того, кредитні історії згідно зі ст.60 цього ж закону є банківською таємницею, стосовно якої встановлюється спеціальний порядок зберігання, захисту, використання і розкриття відповідно до Правил збереження, захисту, використання і розкриття банківської таємниці, затверджений постановою Національного банку України (НБУ) №267 від 14 липня 2006 року, повідомила Ю.Яшенкова.
Так, законодавством прямо передбачено, що інформація, яка містить банківську таємницю, може розкриватися іншим банкам і НБУ в цілях, необхідних для видачі кредиту або банківської гарантії. При цьому згідно з законом України "Про організацію формування та обіг кредитних історій" бюро кредитних історій виступають посередниками в передачі такої інформації.
В свою чергу, юрист акцентувала увагу, що одноосібний контроль часто породжує посадові зловживання.
"Тепер бюро кредитних історій остаточно потрапляють під одноосібний контроль Держфінпослуг: здійснення ліцензування, проведення перевірок, накладення фінансових санкцій (аж до відкликання ліцензії та ініціації питання ліквідації бюро)", - резюмувала Ю.Яшенкова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас