Кабмін просить шахтарів відмовитися від надбавок до зарплати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін просить шахтарів відмовитися від надбавок до зарплати?

Енергетика
699
Кабінет міністрів пропонує шахтарям відмовитися від належної їм 30%-ї надбавки до зарплати з 1 січня 2010 року з урахуванням складної економічної ситуації в країні. Про це повідомив голова Профспілки працівників вугільної промисловості (ППВП), народний депутат Віктор Турманов.
Він нагадав, що 2 вересня поточного року Верховною Радою був прийнятий Закон "Про престижність шахтарської праці", який потім був підписаний Президентом і набрав чинності. Згідно з цим законом, з 1 січня наступного 2010 року шахтарі мають отримувати 30%-у надбавку до заробітної плати. "Цим законом було передбачено, так і записано, що шахтарі, які під землею працюють, повинні отримувати на 30% більшу заробітну плату, ніж інші", - сказав В.Турманов. Але, за його словами, ППВП стало відомо, що вже 9 жовтня цього року на вугільні підприємства країни була розіслана телеграма, підписана заступником міністра вугільної промисловості України Анатолієм Корзуном, в якій шахтарям пропонується добровільно відмовитися від цієї надбавки.
"Підпільно виходить 9 жовтня телеграма заступника міністра Анатолія Корзуна, ми її тільки через 10 днів знайшли, наші колеги з профспілки - сказали, що така телеграма прийшла в колективи шахт. Телеграма направлена генеральним директорам шахт підпільно, - розповів В.Турманов, - … придумали провести в трудових колективах збори, пояснити шахтарям, враховуючи економічну ситуацію, і те, що уряд 2010 рік хоче зробити роком технічного переозброєння вугільних підприємств, хоча в бюджеті на це нічого не немає, пояснити і запропонувати відмовитися від 30% надбавки".
Лідер профспілки підкреслив, що ці наміри міністерства і текст телеграми не узгоджені з профспілками, хоча "питання скрізь в колективах шахт обговорюється, що і голова профспілки дав згоду з цього питання". Але, як заявив В.Турманов: "Профспілка категорично проти цього. Ми наполягаємо, щоб закон виконувався, не для того ми його приймали, щоб його не виконувати".
В той же час він констатував, що виконуючи вказівки міністерства, збори гірників проводяться, "проводяться "нишком" від профспілок - начальник ділянки збирає людей, дає наряд і говорить те і те, звернувся уряд і т.д.".
За словами В.Турманова, "в основному шахтарі на ці пропозиції відповідають: "Ні", а то і на шахтарському лексиконі посилають всіх і вся: "Як це ми повинні відмовлятися, якщо це нам належить згідно із законом".
Глава ППВП заявив: він не відкидає, що будуть сфальсифіковані протоколи таких зборів гірників, в яких напишуть про згоду шахтарів відмовитися від надбавки до зарплати. "Я не відкидаю такої можливості, що прем'єр-міністр заявить: "У мене протоколи від всіх шахтарських колективів, ось вони прислали". І таке може бути, фальсифікація так звана", - сказав В.Турманов і додав, що "тому ми це питання розглянули на президії і ще раз попередили міністерство".
Він відзначив, що профспілка зобов'язала Міністерство вугільної промисловості, всіх власників приватних, орендних вугільних підприємств, щоб Закон "Про престижність шахтарської праці" виконувався, і з 1 січня шахтарі мають додатково отримувати 30% надбавку до зарплати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас