"Ъ": Українські товари активніше купуються Азією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українські товари активніше купуються Азією

852
За даними Держкомстату, незважаючи на кризу, в січні-вересні найбільшу частку в структурі експорту українських товарів утримали країни СНД. Формально в поточному році частка країн СНД знизилася з 35% до 34%, але ця зміна викликана методологічним нюансом. Після виходу Грузії зі складу СНД Держкомстат з серпня поточного року почав враховувати торговельний оборот з цією країною в групі країн Азії. Частка експорту українських товарів до Грузії склала 1%, а значить, частка країн СНД залишилася незмінною (частка Росії скоротилася на 3,2 п.п. - до 20,7%).
За дев'ять місяців поточного року обсяг експорту товарів з України знизився на 48,7% (до $27,47 млрд), а імпорту - на 53,5% (до $31,57 млрд). Негативне сальдо торгівлі порівняно з показником аналогічного періоду 2008 року впало в 3,5 рази - до $4,09 млрд.
Негативно криза вплинула на динаміку експорту українських товарів в європейські країни - їх частка знизилася з 28,8% до 25,2%, і регіон опустився на третє місце в переліку ринків збуту українських товарів. На друге місце піднялася Азія - її частка зросла з 23,2% до 31,4% (з урахуванням Грузії). Половину приросту забезпечив Китай завдяки рекордному споживанню української металопродукції - частка країни зросла з 0,9% до 4,2%. Динаміка збільшення частки азіатського ринку і зменшення європейського була помітна ще до кризи, в поточному році ця тенденція збереглася. Трохи зросла частка країн Африки - з 6,2% до 6,5%, скоротилася частка країн Південної та Північної Америки - з 6,5% до 2,6%.
Експерти прогнозують збереження високих обсягів постачань українських товарів на азіатські ринки в 2010 році. "Україна, як член СОТ, активно використовує свої нові можливості для проникнення на нові ринки. Швидше за все, обсяги постачань в азіатські країни продовжать зростати, можливо, покращиться ситуація на ринках Африки і Латинської Америки", - відзначає аналітик центру BEST Світлана Таран. Стимулом для зростання постачань українських товарів в Західну півкулю має стати і створення зони вільної торгівлі з Канадою. Можна чекати і збільшення постачань в СНД. "Ці країни швидко вийдуть з кризи, що поверне попит на устаткування, зокрема на продукцію українського машинобудування", - сказав аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Змінити тенденцію зниження частки європейських країн може лише створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. "Такий торговельний режим може повернути ситуацію до стану, коли європейський ринок був ключовим для України. Але враховуючи труднощі з підписанням цього документа, реальне поліпшення динаміки торгівлі України і ЄС стане помітним не раніше 2011 року", - стверджує пані Таран.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас