"Ъ": Уряд прив'язався до інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд прив'язався до інфляції

Фондовий ринок
929
Заступник міністра фінансів Олександр Савченко заявив, що уряд має намір перейти на новий вид внутрішніх запозичень. За його словами, розробляється два типи нових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП): вартість першого типу буде прив'язана до курсу долара США або євро, другого, - до рівня споживчої інфляції. Маржа складе 3-4%. "Міністерство фінансів планує випустити нові боргові зобов'язання з наступного року, - сказав Олександр Савченко. - Зараз ми їх обговорюємо і залучаємо експертів".
Новий принцип формування прибутковості ОВДП необхідний Кабміну, щоб уникнути дорожчання облігацій, ставки по яких в кінці жовтня досягли 29,5%. "Це були дуже несподівані відсотки, - сказав він. - Після аналізу цих запозичень вони припинені". Необхідність запозичень в Кабміні пояснюють дефіцитом бюджету, який вони планують покривати, зокрема, за рахунок зарубіжних кредитів: "Зараз ми грошей МВФ не потребуємо, тому що у нас є резерви ($1,62 млрд у вигляді SDR МВФ.-Ъ), але через 2-3 місяці гроші мають бути, і тому ми ведемо переговори про отримання кредиту від Євросоюзу (на 500 млн євро. - ред.)".
До 9 листопада в обігу були ОВДП на 67,34 млрд грн. з урахуванням зменшення ОВДП на 3,3 млрд грн., які 6 листопада викупив Мінфін з капіталу НАК "Нафтогаз України" для оплати газу. Більшістю держпаперів володіє НБУ (37,11 млрд грн.), банки - 14,97 млрд грн., нерезиденти - 364,02 млн грн., українські компанії, включаючи "Нафтогаз", - 14,89 млрд грн.
Після різкого зниження ставок облігацій з 27,9-29,5% до 19-20% річних банки відмовилися їх купувати. На останніх двох аукціонах Мінфін залучив від продажу ОВДП всього по 2,77 млн грн. і 2,9 млн грн. відповідно. Як повідомляв раніше Ъ, Мінфін погоджувався на високу прибутковість, бо не мав коштів для погашення попередніх випусків держоблігацій. Кабмін, необдумано збільшуючи розмір внутрішнього і зовнішнього боргу, може знову потрапити в таку ж ситуацію: необхідно буде викупити ОВДП, тоді як коштів у бюджеті не буде. "Я просто хотів би нагадати ситуацію 1998 року, коли уряд зіткнувся з такою проблемою", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
Банкіри поки не розуміють нового боргового інструменту Мінфіну. "Нам зручніше купувати звичні папери, а не облігації з прибутковістю, прив'язаною до інфляції, рівень якої неможливо спрогнозувати", - відзначив глава казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. Банкіри не відкидають, що рівень інфляції і, відповідно, ставку ОВДП уряд може затверджувати в розмірі, далекому від реальної ситуації: у 2010 році уряд прогнозує інфляцію у розмірі 9,7%. Тому активного попиту на такі папери не буде. "У Росії різні муніципалітети теж намагалися випускати оригінальні ОВДП, прив'язані до вартості золота, нафти, - сказав один з банкірів. - Але попит на такі папери був невеликий. А зараз вже не той час, щоб НБУ примушував банки купувати ОВДП".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас