"Ъ": Українські сигарети інтегруються в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українські сигарети інтегруються в ЄС

853
Президент Віктор Ющенко ветував закон №4707, ухвалений 22 жовтня, який передбачав підвищення адвалорної ставки акцизного збору на тютюнові вироби з 20% до 36%, специфічної - з 60 грн. до 80 грн. за 1 тис. сигарет з фільтром і з 35 грн. до 44 грн. - без фільтру. Президент застосував право вето через побоювання, що збільшення акцизів створить ризик надходження до України контрабандної продукції з Росії, призведе до скорочення виробництва і відрахувань до держбюджету. На його думку, парламент порушив Бюджетний кодекс, згідно з яким ставки податків не повинні змінюватися пізніше ніж за шість місяців до початку бюджетного року. Тому президент запропонував відмовитися від збільшення акцизів.
Закон міг створити додаткові стимули для незаконної торгівлі, прискорити скорочення легального ринку і зменшити базу податкових надходжень, говорить директор з корпоративних зв'язків "Філіп Моріс Україна" Костянтин Рябенко, який підтримує вето. За даними асоціації "Укртютюн", цього року в Україні вироблено 85,22 млрд шт. сигарет (на 13,7% менше, ніж минулого).
Між тим 10 листопада Рада міністрів ЄС з економіки і фінансів переглянула акцизну політику, зобов'язавши європейські країни з 1 січня 2014 року збільшити розмір акцизу з 64 євро/1 тис. шт. до 90 євро/1 тис. шт., а податкове навантаження на роздрібну ціну - з 57% до 60%. Для Болгарії, Угорщини, Греції, Латвії, Литви, Польщі, Румунії і Естонії, як для країн, що не досягли поточного рівня акцизних ставок, передбачений перехідний період до 2018 року. Податкове законодавство ЄС дозволяє встановлювати обмеження на ввезення тютюнових виробів з цих восьми країн в обсязі 300 сигарет на людину. З 1 січня 2011 року зміниться і ставка акцизу на тютюн, яка досягне 40 євро/кг (акцизне навантаження на роздрібну ціну - 40%). До 2020 року ці показники збільшаться до 60 євро/кг (50%).
Раніше глава Держмитниці Анатолій Макаренко заявляв про те, що Україна експортує контрабандні сигарети в Європу. Вчора у відомстві підтвердили, що рішення ЄС призведе до збільшення обсягів контрабанди на європейський ринок. На думку джерела Ъ в Держмитниці, ЄС - економічно вигідний ринок, а з підвищенням ставки податків відсоток вигоди зашкалюватиме. Основна частина контрабанди потрапляє в Європу через кордони з Угорщиною, Польщею, Словаччиною і Румунією. "Частина контрабанди осідає в цих країнах, а частина доходить навіть до Великобританії та Ірландії", - повідомив співрозмовник.
"Чим далі, тим вартість сигарет вища. Якщо, грубо кажучи, в Польщі їх можна продати з націнкою $1, в Німеччині - $3, то у Великобританії - вже $5. І транспортування сигарет недороге, адже кордони в ЄС відкриті", - погоджується директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько. Через цю проблему його компанія припинила виробництво сигарет "Ronson" і "St. George", втративши 4,5% ринку, оскільки компанія не могла запобігти нелегальному відтоку сигарет цих торговельних марок.
Керівник відділу корпоративних зв'язків компанії "Бритиш Американ Тобакко" Андрій Кріль говорить, що ризик збільшення контрабанди в Європу існує, бо є різниця в цінах на сигарети. "Це зумовлено і різним рівнем розвитку економік, і розривом у купівельній спроможності населення", - сказав пан Кріль. Але, на думку пана Редька, контрабанда українських сигарет з введенням нових ставок в ЄС значно не збільшиться.
"Різниця в роздрібних цінах в Україні і ЄС колосальна, в порівнянні з Великобританією, наприклад, майже в 10 разів. Але я не бачу передумов для збільшення контрабанди - різниця і так залишається великою", - пояснив експерт. Зростання обсягів контрабанди не вигідне виробникам. За даними одного з учасників ринку, низка транснаціональних тютюнових компаній, які представлені і в Україні, підписали угоду з ЄС, згідно з якою виявлення в Європі контрабандної продукції відомих брендів загрожує штрафами власникові торговельної марки.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас