Країни ЄС накопичують держборги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ЄС накопичують держборги

Казна та Політика
645
Якщо не буде вжито додаткових заходів, сукупний державний борг країн Євросоюзу може досягти 100% ВВП до 2014 р., зазначається в доповіді аналітиків Європейської комісії, підготовленій до зустрічі міністрів фінансів країн ЄС. Причина швидкого погіршення стану держборгу в країнах ЄС - екстрені витрати європейських урядів, спрямовані на підтримку економіки. Аби уникнути негативного розвитку подій, країни ЄС будуть змушені почати поступове зниження бюджетних видатків і державних вливань в національні економіки.
В теперішній час максимальний цільовий обсяг державного боргу країни - кандидата на вступ до зони євро складає 60%. Проте вже в 2008 р. борг всіх 27 країн - членів ЄС становив 61,5% від сукупного ВВП, що на 2,8% перевищує показники 2007 р. У країнах, що входять до зони обігу євро, державні борги ще більші - в 2008 р. вони складали в середньому 66% ВВП. В той же час в кінці жовтня глави урядів зони євро домовилися відкласти зусилля із консолідації держбюджетів до 2011 р.
На минулому тижні Європейська комісія опублікувала короткостроковий прогноз, згідно з яким державний борг в країнах ЄС зросте до 84% в 2010 р. і до 88,2%, - в 2011 р. Тепер же аналітики Єврокомісії погіршили прогноз, чекаючи, що до 2014 р. сукупний державний борг держав Європейського союзу порівняється з їх ВВП і продовжить збільшуватися. У зоні особливого ризику - Греція, Ірландія, Латвія, Іспанія і Великобританія. Їхні бюджети потраплять під тиск з боку зростаючих пенсійних витрат і видатків, пов'язаних з охороною здоров'я.
Рекордне зростання державного боргу очікується в Греції. Якщо в 2008 р. держборг Греції становив 97,6% ВВП, то до 2011 р. він може дорости до 135,4% від ВВП. Такої величезної заборгованості не було в жодної країни зони євро за 10 років існування єдиної європейської валюти. "Зростання держборгу безпрецедентне, його динаміка - це бомба, яка може підірвати всі основи економіки", - заявив міністр фінансів країни Георгіос Папаконстантіну, який обійняв посаду місяць тому. Він обіцяє в 2010 р. скоротити дефіцит державного бюджету Греції з нинішніх 12,7 до 9,4%, а темпи падіння економіки - з 1,5 до 0,3%.
У зв'язку з високими державами витратами 20 з 27 держав ЄС порушать норми Пакту стабільності і зростання, згідно з яким рівень дефіциту державного бюджету не може перевищувати 3% від ВВП країни. Європейська комісія прогнозує, що в 2010 р. в Німеччини цей показник становитиме 5%, у Франції - 8,2%, а в Іспанії, яка переживає кризу важче за всіх в зоні євро, дефіцит держбюджету перевищить 10%.
Очікується, що Єврокомісія висуне Німеччині, Франції та Іспанії вимогу: до 2013 р. ці країни будуть зобов'язані скоротити дефіцит бюджету до дозволених в ЄС 3% від ВВП. До чорного списку Єврокомісії потраплять також Італія і Великобританія, причому крайнім терміном для Італії буде 2012 р. В той же час Єврокомісія схвалила превентивний план іспанського уряду зі скорочення дефіциту бюджету і зовнішнього державного боргу до розумного рівня.
Новий міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле пообіцяв партнерам по зоні євро і надалі дотримуватись бюджетної дисципліни. "Він підтвердив, що Німеччина дотримуватиметься пакту стабільності, не дивлячись на домовленість нової правлячої коаліції про зниження податків", - заявив комісар ЄС з валютних питань Жоакін Алмуніа після консультацій з міністрами фінансів країн зони євро. Уряд Німеччини повинен буде взятися за скорочення обсягу нової заборгованості з 2011 р.
Головна складність для Німеччини полягатиме в тому, що витрати треба буде знижувати одночасно з планованим на 2011 р. скороченням податків. У зв'язку з цим міністр фінансів Нідерландів Ваутер Бос висловив думку, що знижувати податки під час оздоровлення бюджету - не найкраща ідея. Проте глава фінансового відомства Австрії Йозеф Прелль виступив на захист планів новообраного уряду Німеччини і заявив, що цілком можливо знизити податки, уникнувши при цьому крупного збільшення обсягу нової заборгованості.
Експерти Лісабонської ради і Allianz Group, які опублікували спільне дослідження економічного зростання країн ЄС, стверджують, що для того, щоб подолати рекордне зростання державного боргу, уряди країн Євросоюзу повинні починаючи з 2011 р. щороку скорочувати бюджетні видатки на 2%. "В даний момент стимулювання економіки життєво необхідне. Але урядам країн ЄС необхідно бути дуже пильними, пригадати уроки минулого і не допустити утворення нових "бульбашок", - говорить один з авторів доповіді Майкл Хейзе.
На початку цього тижня міністри фінансів країн ЄС домовилися, що уряди країн ЄС продовжать надання державної допомоги і надання держгарантій національним банкам і після червня 2010 р. Раніше Єврокомісія виступила з ініціативою, згідно з якою гарантії приватним банкам з боку держави по їх активах повинні завершитися в червні 2010 р. Проте міністри обговорюють інший варіант, згідно з яким програми згортатимуться поступово в кожній з країн ЄС. При цьому термін дії програм залежатиме від поточної економічної ситуації. "Важливо, аби допомога не припинилася скрізь і одночасно в якийсь момент в 2010 р.", - заявив журналістам міністр фінансів Австрії Йозеф Прелль. За його словами, 2010 р. буде "найбільш чутливим" для економіки і фінансів країн ЄС.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас