Банки проїдають капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки проїдають капітал

Казна та Політика
1200
В жовтні відрахування українських банків до резервів збільшились, проте в цілому збитки зменшились. Таке явище може пояснюватися черговим неіснуючим прибутком Ощадбанку і коректуванням валютної позиції банків. Крім того, експерти звертають увагу на той факт, що економіці від роботи банків зараз ні холодно, ні жарко.
Станом на 1 листопада доходи українських банків склали 119,8 млрд. грн., видатки - 138 млрд. грн., з них відрахування до резервів - 51,7 млрд. грн., повідомив вчора Національний банк.
Таким чином, чистий збиток банків за підсумками десяти місяців становив 18,2 млрд. грн. В той же час за підсумками дев'яти місяців він становив 20,943 млрд. грн. При цьому відрахування до резервів за дев'ять місяців були меншими - 50,8 млрд. грн. Отже, за рахунок якихось джерел в жовтні банки показали прибуток. Це дивно, з врахуванням погіршення якості кредитних портфелів, що продовжується. Опитані експерти припускають, що це могло статися за рахунок чергового декларування прибутку найбільшим державним банком. "Найімовірніше, що це Ощадбанк", - стверджує екс-член наглядової ради Ощадбанкуа Андрій Пишний.
Нагадаємо, за підсумками дев'яти місяців Ощадбанк показав прибуток. Тоді його фінансовий результат становив 1,18 млрд. грн. Проте цей прибуток неіснуючий, тому що він створений кредитами, які банк видав "Нафтогазу" на суму майже 22 млрд. грн. Заковика в тому, що окремим рішенням НБУ з цих кредитів не формуються резерви. Якби це робилося, про прибуток би не було і мови, враховуючи недавнє перебування компанії в стані технічного дефолту.
"Проблема в тому, що через особливі умови, в яких сьогодні працюють держбанки, звести об'єктивну статистику про стан банківської системи неможливо. Прибуток надувають, якість активів спотворюють, процентні ставки встановлюють виходячи з кабінетних домовленостей", - підкреслив Пишний.
Він зазначив, що в такому спотворенні в рівній мірі зацікавлені і Нацбанк, і Кабмін. "Уряд - тому, що є нібито ознаки відновлення. НБУ - з тієї ж причини. У самих держбанках формується віртуальний прибуток, який допускає виплату бонусів правлінню. Якщо образно: все це нагадує сюжет казки Андерсена про голого короля", - вважає експерт. У самому Ощадбанку коментувати яким виявився прибуток за підсумками десяти місяців, не стали. Джерело в банку пояснило, що цей показник ще офіційно не затверджений.
Ще одне можливе пояснення виниклого прибутку дало джерело в Нацбанку. "Відбувається коригування валютної позиції. Цілком можливо, це позначилось на прибутку". Найімовірніше, експерт має на увазі те, що банки, які продали надлишки валюти шляхом продажу резервів під валютні кредити, одразу отримали можливість зменшити свої збитки.
Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко не бачить позитиву в банківській системі. На його думку, жорстка монетарна політика Нацбанку призвела до гальмування кредитування. У результаті фінансовий сектор не формує умови для здобуття прибутку в майбутньому і тим самим ускладнює своє становище. "Банки проїдають свій капітал", - підкреслив Яременко.
"Звичайно, такого обсягу вкладення, який існував раніше, немає. Сьогодні заробляти доводиться на всьому. Це перш за все якісь короткі операції - наприклад, овердрафти. Найбільше звертаємо увагу на комісійну складову доходів. На всьому заробляємо. Довгого кредитування немає", - підтвердив його слова голова правління одного із системних банків.
За словами пана Яременка, те, що відбувається в банківській системі, нагадує змію, що поїдає свій хвіст. Погіршення стану економіки веде до зростання проблемних кредитів, це викликає підвищення банківських резервів і не допускає збільшення прибуткових активів. "Навіть міцні банки не зможуть відчувати себе добре, оскільки знаходяться в хворому середовищі", - вважає він.
В найближчому майбутньому, на думку пана Яременка, проглядаються тривожні перспективи для банківської системи. "Нацбанк буде всіма силами утримувати курс, тому що він за нього відповідає. У результаті завдаватиметься збитку економіці, за яку відповідає Кабмін. Але стан економіки, у свою чергу, позначається на банківській системі".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас