Уманський: Зарплати і пенсії нараховуватимуть за збільшеними стандартами, але коштів для виплати в повному обсязі не передбачено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уманський: Зарплати і пенсії нараховуватимуть за збільшеними стандартами, але коштів для виплати в повному обсязі не передбачено

Казна та Політика
549
Уряд виконуватиме закон про підвищення соціальних стандартів, і розрахунки зарплат і пенсій проводитимуться з урахуванням збільшення їх мінімальних розмірів, проте в державному бюджеті на 2009 рік не передбачена їх виплата в повному обсязі. Про це в коментарі журналістам заявив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.
"Додаткові витрати, які будуть у зв'язку з прийняттям цього закону, не враховані в проекті закону, поданого Президентом. Після набуття чинності закону з 1 листопада, у нас виникають зобов'язання ці доплати робити, разом з цим, змінами до держбюджету вони, на жаль, не передбачені", - сказав І.Уманський.
Разом з цим в.о. міністра відзначив, що для виплати зарплат і пенсій з урахуванням їх підвищених мінімальних розмірів, можуть бути використані кошти МВФ - за згодою Фонду.
"Вони (кошти МВФ - ред.) можуть бути задіяні, якщо МВФ прийме рішення як виняток, а рада директорів вже двічі приймала таке рішення, про спрямування цих грошей на фінансування дефіциту бюджету. Для державного бюджету це було б додатковим ресурсом, але це не є нормою і практикою роботи (МВФ - ред.)", - сказав І.Уманський.
Як повідомлялося, Законом України "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати" з 1 листопада 2009 року підвищений прожитковий мінімум на одну людину до 701 грн., а для непрацездатних - до 573 грн. У зв'язку з цим виникла додаткова потреба в коштах Пенсійного фонду України на виплату пенсій в поточному році в обсязі 717 млн. грн. і на виплату соціальної допомоги в сумі 100 млн. грн.
Верховна Рада 6 листопада внесла зміни в Держбюджет-2009, що стосуються забезпечення виплати підвищених пенсій і соцстандартів.
Законом передбачається визначити джерелом покриття додаткової потреби в ресурсах Пенсійного фонду України кошти державного бюджету і збільшити витрати держбюджету за програмою "Покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду України для виплати пенсій" на суму 717 млн. грн. Передбачається також збільшити обсяг субвенції з держказни місцевим бюджетам на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам і тимчасової державної допомоги дітям на 100 млн. грн.
Збільшення витрат по вказаних бюджетних програмах пропонується здійснити за рахунок зменшення на відповідну суму передбаченого законом обсягу фінансування витрат на обслуговування внутрішнього державного боргу, враховуючи фактичну економію ресурсу на вказану мету.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас