Шаповалов: Курс гривні може зберегтись на поточному рівні до кінця 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаповалов: Курс гривні може зберегтись на поточному рівні до кінця 2009 р.

Валюта
1138
Курс гривні може зберегтися на поточному рівні до кінця 2009 року, вважає перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.
"Може стриматися (курс гривні на поточному рівні). Ринок (міжбанківський) збалансований", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Перший заступник НБУ зазначив, що валютний ринок зберігає збалансованість попиту і пропозиції при мінімальному втручанні Нацбанку: центробанк продає валюту лише під потреби НАК "Нафтогаз України" і фізичних осіб - позичальників.
У зв'язку з цим він нагадав, що в поточному році економічна динаміка покращується щокварталу.
Курс гривні з початку поточного року знизився на 0,9% - з 8,05 грн/$1 до 8,125 грн/$1. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів більше $10 млрд.
Говорячи про ризики призупинення фінансування України з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ), Шаповалов зазначив, що такий крок може, серед іншого, негативно позначитися на рейтингових оцінках українських позичальників.
Водночас заступник голови НБУ підкреслив, що Нацбанк має в своєму розпорядженні достатній обсяг золотовалютних резервів, аби підтримати курс гривні.
"У нас досить резервів, аби не допускати будь-яких різких коливань. Останнім часом гривня трішки зміцнюється", - сказав він.
Як повідомлялося, директор департаменту зовнішніх відносин МВФ Керолайн Аткінсон в листопаді заявила, що МВФ може розглянути можливість виділення Україні четвертого траншу кредиту stand-by лише після досягнення в країні широкого консенсусу з приводу антикризової програми.
Говорячи про ситуацію в банківському секторі, Шаповалов зазначив, що ліквідність і платоспроможність українських банків не погіршується при мінімальних обсягах рефінансування з боку НБУ. В той же час перший заступник голови НБУ визнав, що продовжує погіршуватися якість кредитного портфеля.
За його оцінкою, найближчим часом не варто чекати введення тимчасових адміністрацій до нових банківських установ, хоча не виключена ліквідація окремих банків, в яких вже введена така адміністрація.
Як повідомлялося, на початок листопада тимчасова адміністрація була введена в 17 банках з 182, що діяли в країні.
За оцінками НБУ, частка проблемних кредитів в сукупному обсязі наданих українськими банками позик зросла у вересні 2009 року на 0,3 процентного пункту і до 1 жовтня досягла 7,1%. У абсолютному вираженні обсяг проблемних кредитів за вересень збільшився на 6,5%, або на 3,339 млрд грн., - до 54,757 млрд грн., тоді як в серпні його приріст склав 11,6%, або 5,363 млрд грн. З початку року проблемна заборгованість зросла в три рази, або на 36,742 млрд грн.
Водночас дослідження українських банків, котрі рейтингуються агентством Fitch, показало, що до кінця першого півріччя поточного року питома вага кредитів, що знецінилися, досягла 34% і до кінця поточного року може зрости до 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас