Немиря: МВФ може надати транш за умови компромісу між СП, НБУ та КМУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немиря: МВФ може надати транш за умови компромісу між СП, НБУ та КМУ

Казна та Політика
249
Якщо Секретаріат президента України, Нацбанк і Кабмін дійдуть згоди в питанні виконання програмних принципів угоди між Україною і Міжнародним валютним фондом, то рада директорів МВФ може зібратися для обговорення можливості надання чергового траншу Україні в кінці листопада - на початку грудня.
Про це на брифінгу заявив перший віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Як тільки вдається домовитись на рівні менеджменту місії МВФ відносно листа про наміри, повинно пройти мінімум два тижні до ухвалення рішення радою директорів МВФ. Коротше кажучи, якщо найближчими днями ми досягнемо компромісу, усередині між собою, і погодимо це з місією МВФ, тоді за два тижні після цього може відбутися засідання ради директорів. Найшвидше це може бути наприкінці листопада - на початку грудня", - сказав він.
Немиря не виключає, що сторони можуть знайти компроміс у вигляді корекції окремих пунктів бюджету на 2010 р. Він висловив сподівання, що перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак зможе переконати Президента шукати компроміс, і він піде на поступки.
На думку Немирі, сьогоднішня присутність на засіданні моніторингового комітету з виконання домовленостей з МВФ представників від Секретаріату президента "є хорошим знаком, який свідчить про бажання прийти до згоди". За його словами, всім учасникам засідання комітету удалося прийти до згоди з більшості пунктів порядку денного. Він також повідомив, що наступне засідання комітету відбудеться на початку наступного тижня.
Раніше сьогодні перший заступник глави Секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив, що Секретаріату президента, Кабінету міністрів і Національному банку України не вдається прийти до згоди відносно виконання положень угоди про кредит stand by між Україною і Міжнародним валютним фондом.
Зазначимо, що на думку економіста інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, затримка четвертого траншу МВФ не критична для гривні, оскільки короткострокові перспективи дефіциту платіжного балансу показують керовану картину. "Пікові періоди по зовнішніх платежах пройдені, а зовнішня торгівля досить збалансована. До того ж НБУ все ще володіє істотними міжнародними резервами USD, що перевищують 27 млрд. Це означає, що країна володіє потенціалом для реагування на можливі проблеми з платіжним балансом", - говорить експерт.
На його думку, затримка даного траншу може навіть розглядатися як чинник підтримки української валюти протягом наступних декількох місяців. "Уряд мав намір витратити четвертий транш на фінансування бюджетного дефіциту, що збільшило б грошову пропозицію на 32-33 млрд грн. Фактично це означало б істотну грошову емісію. Оскільки таких вливань вже не передбачається, то ринок повинен, за інших рівних умов, продовжувати працювати при обмеженій гривневій ліквідності, яка на сьогоднішній день є ключовим чинником підтримки гривні", - зазначає Блінов.
Він вважає, що відсутність фінансування бюджету з боку МВФ в 2009 р. змусить уряд підсилити тиск на НБУ та інших економічних агентів з метою збору грошових коштів. Проте, на думку експерта, уряд не зможе акумулювати усередині країни 32-33 млрд грн., на які він міг би розраховувати в разі позитивного рішення з четвертого траншу в 2009 р. "Таким чином, психологічні чинники, включаючи жорстку передвиборну боротьбу між основними гравцями, залишатимуться основними чинниками волатильності гривні протягом наступних тижнів", - говорить Блінов.
Нагадаємо, напередодні Немиря спростував інформацію про те, що МВФ припиняє співпрацю з Україною до завершення президентських виборів. Відповідні заяви в ЗМІ віце-прем'єр-міністр назвав такими, що не відповідають дійсності. За його словами, в ході телефонної розмови з директором-розпорядником МВФ Домініком Стросс-Каном він заявив, що ЗМІ помилково інтерпретували частину його інтерв'ю під час саміту міністрів фінансів країн "Великої двадцятки" (G20) в Шотландії. Як зазначив віце-прем'єр-міністр, Домінік Стросс-Кан запевнив, що МВФ готовий продовжити співпрацю з Україною за умови знаходження компромісу усередині країни.
МВФ планував виділити Україні четвертий транш кредиту stand-by у розмірі 2,5 млрд SDR (близько 3,71 млрд дол.) 15 листопада 2009 р.
1 вересня ц.р. представники МВФ перебували в Україні для вивчення питання про надання Україні наступного траншу кредиту фонду. Як заявила на минулому тижні глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу, ключовою проблемою успішного впровадження економічної програми в рамках співпраці України з Міжнародним валютним фондом є відсутність консенсусу серед українських можновладців. Пазарбазіолу також зазначила, що подача урядом України проекту державного бюджету на 2010 рік в його нинішньому вигляді і підписання Президентом закону про підвищення соціальних стандартів порушують зобов'язання Києва, узяті в рамках співпраці з МВФ.
5 серпня ц.р. Україна отримала кошти третього траншу в рамках кредиту МВФ за стабілізаційною програмою stand-by. 29 липня виконавча рада МВФ схвалила перерахування Україні третього кредитного траншу у розмірі 3,3 млрд дол. З врахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, становить 10,9 млрд дол.
В листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш в 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас