Присмерк у ГУАМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присмерк у ГУАМ

Казна та Політика
466
Сьогодні у Тбілісі будуть підписані підсумкові документи, прийняті за результатами четвертого засідання Парламентської асамблеї ГУАМ.
На зустрічі представників парламентів країн-членів організації розглядалися питання співпраці в політичній та економічній сферах, в сфері енергетики, транспорту та екології, а також проблеми регіональної безпеки і врегулювання конфліктів на території ГУАМ. Особливу увагу було приділено перспективності співпраці з Євросоюзом, країнами Балтії і Чорноморського регіону.
Втім, широкий перелік питань не виключає перспектив цього міждержавного проекту, які представляються вельми сумнівними. Створена в жовтні 1997 р. організація (для зменшення енергетичної залежності Грузії, України, Азербайджану і Молдови, а пізніше й Узбекистану від Росії, а також для збільшення транзиту енергоносіїв за маршрутом Каспій - Кавказ - Європа), що спочатку отримала підтримку в США, демонструє свою неефективність.
"В 2003 р. саме факт існування ГУАМ давав Києву можливість в рамках СНД намагатися диктувати свою волю, у тому числі і Росії, з економічних питань", - зазначив член комітету Ради із закордонних справ Тарас Чорновіл. За його словами, перший збій проект дав тоді, коли в 2006 р. під впливом Вашингтона азербайджанська нафта була направлена до Європи через Туреччину по нафтопроводу Баку - Тбілісі - Джейхан, що зробило сумнівним використання нафтопроводу Одеса - Броди як одного з альтернативних маршрутів транспортування сировини. "Коли в рамках ГУАМ двоє його учасників втрачають інтерес до третього - це погана тенденція. Азербайджан і Грузія під впливом ідеології так званої американської нафтової дороги проігнорували українську пропозицію з нафтопроводу Одеса - Броди і не стали лобіювати це питання", - зазначив "i" парламентар. Друга причина неефективної роботи організації, на думку пана Чорновола, полягає в тому, що на даний момент ГУАМ втратило економічну складову і остаточно стало політичною структурою. "Коли це стало зрозуміло, в 2005 р. ми втратили Узбекистан, під питанням виявилася участь Азербайджану, Молдова перейшла в статус практично асоційованого члена. У результаті ГУАМ звівся до об'єднання Грузії та України в жорсткому політичному протистоянні Росії. Ця надмірна політизація ГУАМ і згубила", - додав депутат.
Водночас нинішнє українське керівництво розглядає ситуацію оптимістичніше. Тим більше що у вересні заступник помічника держсекретаря США Ден Рассел повідомив про намір Білого дому зберегти підтримку відносно ГУАМ на політичному і технічному рівнях. А під час візиту секретаря ради безпеки Раїси Богатирьової до Кишинева на початку листопада про плани реанімувати ГУАМ говорив глава МЗС Молдови Юрій Лянке.
Втім, Тарас Чорновіл вважає, що активність Кишинева відносно ГУАМ при новому керівництві цієї країни "буде ще меншою, ніж при президентові-комуністові Вороніні. Домінуючі нині в Молдові політичні сили орієнтовані на Румунію та Євросоюз, а ГУАМ для них другорядний". У доцільності допомоги ГУАМ з боку Вашингтона сумнівається директор Інституту ім. Горшеніна Костянтин Бондаренко. "Головна причина нинішнього стану ГУАМ полягає в тому, що кожен з його членів веде свою політику. В Грузії, України, Азербайджану і Молдови більше відмінностей в інтересах, ніж того, що об'єднує. Крім того, організація була націлена не лише на те, аби проводити погоджену енергетичну політику, але і на те, аби враховувати американські інтереси в регіоні. Але США сьогодні згорнули свої програми в Східній Європі та Євразії", - сказав експерт. Він упевнений, що спроби наповнити змістом ГУАМ марні. "Час ГУАМ минув. Тому просто не потрібно засмічувати інформаційний простір ідеями про реанімацію цієї організації", - говорить Бондаренко.
Нарешті, зважаючи на майбутні вибори українського президента, сподіватися на те, що нове керівництво країни надаватиме ГУАМ такої ж великої уваги, як Віктор Ющенко, навряд чи доводиться. Ймовірніше, що організація або збережеться як політичний клуб з інтересів, або тихо зійде нанівець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас