Тігіпко вважає необхідним більш суттєве зниження НБУ ставок із активних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко вважає необхідним більш суттєве зниження НБУ ставок із активних операцій

Валюта
245
Нинішня ціна грошей, встановлена Національним банком України (НБУ), робить неможливим відновлення економічного зростання, вважає кандидат в президенти Сергій Тігіпко, повідомляє його прес-служба.
Так він прокоментував заяву керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького про те, що помірна інфляція в жовтні зберігає можливість для зниження Національним банком ставок з активних операцій.
"Розумні уряди накачують банки грошима, аби стимулювати свої економіки. А ось НБУ старанно береже українську економіку від припливу дешевих грошей. Навіть косметичне зниження ставки Нацбанку на піввідсотка - до 15% означає, що кінцеві позичальники зможуть отримувати гривню мінімум під 20% річних", - відзначив Тігіпко.
"На жаль, Україна повернулася до початку 90-х років, коли гроші потрапляли в економіку з НБУ виключно через держбюджет, - вважає Тігіпко. - Потрібно негайно відновити рефінансування банків під нормальний відсоток, інакше кредит буде як і раніше недоступний господарюючим суб'єктам. У нинішніх умовах спостережуване падіння ВВП є куди більшим злом, ніж загроза інфляції вище очікуваних 13-14%".
Як повідомлялося, керівник групи радників глави НБУ Литвицький вважає, що помірна інфляція в жовтні зберігає можливість для зниження Нацбанком ставок з активних операцій.
"Буду знов пропонувати повернутися до питання зниження ставок з активних операцій. По кредитах "овернайт" без забезпечення - з 17% до 16%, а по кредитах під забезпечення - з 15,5% до 15%. Облікову ставку пропонуватиму або збережу на незмінному рівні, або сигнально знизити на 0,1 процентних пункти", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Радник голови НБУ пояснив, що зниження ставок протидіятиме рецесії, загроза продовження якої все ще домінує в балансі макроекономічних ризиків.
Литвицький нагадав, що в жовтні-2009 інфляція була майже удвічі нижчою, ніж в жовтні-2008 - 0,9% і 1,7% відповідно. При цьому поточна інфляція (за 12 місяців) за підсумками жовтня-2009 сповільнилася до 14,1% з 15% за підсумками вересня-2009.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас